Sokunk örömére márciusban visszatért az #Énésakönyvem című sorozat a Várkert Irodalom programjára, amelynek keretében Ugron Zsolna, József Attila-díjas írónő és Juhász Anna irodalmár egy-egy számukra fontos könyvre és szerzőre fókuszálva, havi „témát” hoznak. Áprilisban Weöres Sándor, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotójának A teljesség felé című műve kerül sorra, amelyről maga a szerző így fogalmaz:

„Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát. E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. Az itt következők nem újak, nem is régiek: megfogalmazásuk egy kor jegyeit viseli, de lényegük nem keletkezett és nem múló. Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyanez virágokból szedi csokrát.”

Április 20-ig minden érdeklődő elolvashatja a könyvet, amelyhez kapcsolódóan különböző posztok jelennek majd meg a Várkert Irodalom és a Várkert Bazár közösségi felületein, aznap 19 órakor pedig élő beszélgetéshez csatlakozva kaphatnak választ a könyv által felvetett kérdésekre: milyen fontos állomásai vannak Weöres életművének? Mikor találkozott a keleti filozófiával? Kik voltak jelentős barátai, és mi a titka ennek a sokszínű életműnek, ami gyermekkorunktól velünk van? Ismerjük-e felesége, a kiváló költő, Károlyi Amy verseit?

Kiemelt kép: Weöres Sándor (Fotó: bama.hu)