2013-ban rajtolt el az Európai Hidak című tematikus fesztivál, amelynek fókuszába egy-egy ország került. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata idén megújult formában tér vissza szeptember 17. és 30. között, ráadásul ezúttal a német főváros, Berlin áll a középpontban.

„Az Európai Hidak fesztivál ezentúl két várost köt össze, csereprogrammá válik: idén mi megyünk Berlinbe és a berlini Konzerthausorchester jön ide. Nagy öröm, hogy végre bemutathatom Budapestnek őket, a Fesztiválzenekart pedig Berlinnek” – mondta el a BFZ zenei igazgatója, Fischer Iván. Az eseménysorozat keretében számos klasszikus zenei, jazz- és popkoncertet, továbbá kultikus filmek vetítéseit láthatják az érdeklődők. A nyitónapon például a Von Bartók bis Bartók – Bartóktól Bartókig című est várja a nézőket, amely német és magyar előadókat egyaránt felvonultat (felcsendülnek többek között Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Horváth Balázs darabjai, valamint Matthias Pintscher Occultation című műve). 

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje Liszt Ferenc munkásságából merít; a Berlin-Budapest Lieder 120 év német és magyar dalterméséből ad ízelítőt Horti Lilla szoprán és Benjamin Appl bariton tolmácsolásában; Fischer Iván és a Konzerthausorchester Berlin klasszikus zenei koncertet adnak Mirijam Contzen hegedűművésszel. A könnyűzene kedvelői Henrzik Schwarz DJ-nek és producernek, az amszterdami Alma Quartet vonósnégyesnek, Friedrich Liechtensteinnek és triójának, valamint Snétberger Ferencnek és zenésztársainak (Tzumo Árpád, Josh Ginsburg, Toni Snétberger) örülhetnek.

De nem maradnak tartalom nélkül a film- és irodalomrajongók sem. Olyan kultikus alkotások kerülnek levetítésre, mint a Berlin felett az ég, a Maria Braun házassága vagy a Good bye, Lenin!, míg Parti Nagy Lajos, Márton László és Kukorelly Endre Berlin témájú irodalmi estet tartanak. Hozzájuk csatlakozik az évtizedek óta hazánkban élő kávéház-tulajdonos, Wilhelm Droste is, aki budapesti élményeit meséli el – a beszélgetéseket pedig Dés László és Dés András foglalják majd zenei keretbe.

A programok részletes ismertetését és további információkat a Müpa hivatalos honlapján találhattok. 

Kiemelt kép: A Konzerthausorchester Berlin (Fotó: Marco Borggreve)