A Jászai Mari Színház decemberben csatlakozott a streamelő teátrumok névsorához, azóta pedig már nyolc előadás sikeres közvetítésén vannak túl, melyet februárban újabb három közönségkedvenc követ. Az év második hónapját Georges Feydeau A hülyéje című bohózata indította, amely múlt hét hétvégéjén biztosította a szórakozást az érdeklődők számára.

Ezen a héten Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró megrendítő, ugyanakkor mégis humorral teli története, a Mikve kerül műsorra. A mikve olyan rituális fürdő, ahova az ortodox zsidó asszonyok minden hónapban eljárnak megtisztulni, hogy újra érintkezhessenek férjeikkel. A legkülönbözőbb életkorú nők, akiket nemcsak vallási, hanem társadalmi és családi szabályok is kötnek, egyedül itt találkoznak férfi „felügyelet nélkül”, ahol őszintén megnyílhatnának egymásnak. Csakhogy igaz valójukat nem könnyű felfedni. Míg testileg teljesen lemeztelenednek egymás előtt, lelkük titkait próbálják megóvni, félve a meg nem értettségtől. „Egy közösséget valóban csak a vakhit és mások kirekesztése tud összetartani és erőssé tenni? Téthelyzetben a félelem, a szabálykövetés, a megfelelni vágyás, vagy emberségünk, igazságérzetünk erősebb?” – teszi fel a kérdéseket Galron 2004-es drámája, mely még ma is aktuális problémákat feszeget a humor eszközével. A Mikve a humánum és a szabadságvágy drámája, melyet először a Vígszínházban, Michal Dočekal rendezésében láthatott a magyar közönség. A Jászai Mari Színház 2015-ben mutatta be a színdarabot Guelmino Sándor tolmácsolásában. A rögzített előadást február 19. és 21. között lehet megtekinteni Egri Márta, Pálfi Kata, Major Melinda, Lass Bea, Csarnóy Zsuzsanna, Szabó Emília, Danis Lídia és Koblicska Lőte főszereplésében.

Mikola Gergő és Crespo Rodrigo a Svejk című előadásban (Fotó: Prokl Violetta)

Február 26. és 28. között a Svejk című zenés komédiát tekinthetik meg az érdeklődők, melyet a színház 2019 tavaszán mutatott be Tapasztó Ernő rendezésében. Az előadás a cseh humorista és író, Jaroslav Hašek regénye nyomán készült, amely az Osztrák-Magyar Monarchia államszervének és az első világháborúnak szatirikus kritikája. Bár a történet befejezetlen maradt, ma mégis ezt tartjuk az 1923-ban elhunyt Hašek főművének. Az eredetileg Svejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban címet viselő regény megírásakor az író felhasználta gazdag élettapasztalatait – bohém életének és a háború szörnyűségeinek emlékeit –, karakterei nagy részét pedig saját bajtársairól, feletteseiről mintázta. Josef Svejk különös egy szerzet, ha úgy tetszik homo ludens, vagyis az élet játékosa. Számára az élet csupán játék, a világ pedig egy hatalmas bolhacirkusz. Fel sem fogja a körülötte zajló események súlyát, ezzel pedig akarata ellenére is felhívja társai figyelmét a háború értelmetlenségére. Svejk groteszk példája a passzív ellenállónak, akihez hasonlóval mindnyájan találkoztunk már, vagy amilyenek mi magunk is könnyen lehetünk. „»Hát akkor háború után, este hatkor«, búcsúzik Vodička árkász Švejktől és biztosak lehetünk benne, hogy Švejk ott fogja várni a Kehelyben, az égi kocsmában, a béke szigetén, az örökkévalóság söreivel.” Az előadás címszereplőjét a tatabányai színház igazgatója, Crespo Rodrigo alakítja, társát, Lukas főhadnagyot, Mikola Gergő játssza, mellettük pedig többek között Király Attila, Végh Péter, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Danis Lídia és Bakonyi Csilla is színpadra lép ebben a zenés komédiában, melyet egy kis tragédia is fűszerez.

A közvetítésről további információt a színház honlapján és Facebook oldalán lehet olvasni.

Kiemelt kép: Részlet a Mikve című előadásból (Fotó: Jászai Mari Színház)