Ma ünnepli 80. születésnapját Fodor Zsóka színművész, szinkronszínész.

Fodor Zsóka (születési nevén Fodor Erzsébet Gizella Mária) 1942. május 28-én született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahova csak második nekifutásra, de érettségi nélkül vették fel, amire abban az időben még volt lehetőség. Innen a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Ezt követően csatlakozott a József Attila Színház társulatához, majd az Irodalmi Színpadon, a Békés Megyei Jókai Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban is játszott. Olyan darabokban találkozhattak vele a nézők, mint a Liliom (Juli), a II. Richard (Királyné), az Ármány és szerelem (Lady Milford), a Csárdáskirálynő (Cecília), A doktor úr (Marosyné) valamint Az öreg hölgy látogatása (Claire Zschanassian). 

A sokoldalú színésznő nem csupán teátrumokban fordult meg. Láthattuk játékfilmekben (Háry János, Requiem, Csonka délibáb) és tévéfilmekben (Keménykalap és krumpliorr, Őrjárat az égen, Vidám vasárnap). Az országos ismertséget azonban a Barátok közt című tévésorozat hozta el számára, ahol 1998 és 2009 között Kertész Magdit (Magdi anyus) alakította. Pályafutásának egyik érdekes pontja, hogy Kulcsár Lajos az ő ötlete alapján írta meg a Zserbótangó című darabot, melyet 2013. december 3-án Békéscsabán mutattak be. A darab két idősödő, pályájáról már letért színésznő történetét állítja középpontba, akik átmenetileg közös albérletbe kényszerülnek. A darab egyik főszerepét Szentmártoni Kamilla nyugdíjas színésznőt maga Fodor Zsóka alakította hosszú éveken keresztül. Emellett aktívan szinkronizált is, hangját olyan filmekben és sorozatokban hallhattuk, mint az Apácashow 1.-2. (Tisztelendő anya), A nyomorultak (Főnöknő), a Micsoda nő!, a Még zöldebb a szomszéd nője,  A rivális (Eileen nagynéni), a Mi lesz veled Eszterke? (Eszter) és nem utolsó sorban a 26 nap Dosztojevszkij életéből (Fedoszija).

Érdemeit 2008-ban Pepita díjjal, 2011-ben Magyar Toleranciadíjjal, 2012-ben Pepita Különdíjjal, 2019-ben pedig A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Kiemelt kép: Fodor Zsóka (Fotó: Zih Zsolt)