Ma ünnepli 80. születésnapját Fodor Tamás Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Fodor Tamás 1942. szeptember 3-án született Budapesten, itt is diplomázott az ELTE magyar-pedagógia szakán 1965-ben, pályáját is az egyetemi évek alatt kezdte, alapító színésze, rendezője volt az Universitas Együttesnek. A diploma megszerzése után a Katona József Színház társulatában kapott helyett, amit néhány évre a szinkronszínészetre és annak rendezésére cserélt fel. 1972-ig az Irodalmi Színpadnál dolgozott, ahol rendezett is.

1971-ben alapította meg az Orfeo Stúdiót, ami 1974-től Stúdió K Színház néven futott tovább. 1986-tól a Szolnoki Szigligeti Színház tagja, majd több éven át főrendezője is volt. Belekóstolt a tanításba is, hiszen a nyolcvanas években a Zeneművészeti Egyetem zene szakán is tanított. A szinkronszínészi pályától később sem tudott elszakadni, több mint tíz évig a Pannónia Filmstúdió szinkronrendezője volt ebben az időszakban.

Blasek Gyöngyi, Spiegl Anna, Fodor Tamás és Pallai Mara A vihar című darabban (Fotó: Várady Nikolett)

Több száz színházi szerepet tudhat a háta mögött, játszotta Szabó K. István darabjában A székekben az öregembert, A vihar című komédiában Prosperot Szikszai Rémusz rendezésében a Budapest Bábszínházban, vagy Koltai M. Gábor Eleven éjszakájában Maurice-t. Rendezőként sem tétlenkedett, hiszen színpadra vitte többek között Csehovot, Csáth Gézát, Shakespeare-t, de ő rendezte A vadkacsát az Ódry színpadon is, a „Mélyen Tisztelt K!” vagy a Téboly Thébában darabokat pedig a Stúdió K Színpadán, de még sorolhatnánk a listát napestig. Számos TV-s és filmszerepe mellett ő kölcsönözte a hangját Donald Sutherlandnek, Ben Kingsley-nek, vagy Anthony Hopkinsnak is az elmúlt évtizedekben.

1990-től négy éven át országgyűlési képviselő és alelnöke a Kulturális, Oktatási, Tudományos, Tv-és Sajtóbizottságnak, 1996 és 2000 között a Magyar Rádió kuratóriumának elnökségi tagja. 1988-ban nyerte el a Jászai Mari-díjat.

Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Fodor Tamás (Forrás: szinhaz.online.hu)