Magyarul is folytatódnak kedvenc írónőnk, a kétgyermekes, elvált Finlay Donovan kalandjai, aki egy véletlen folytán kis híján bérgyilkossá vált, majd pedig belekeveredett egy egyre terebélyesebb bandaháborúba.

Finlay és bébicsősz-tettestársa, Vero, igazán rászolgált már egy pihenős hétvégére. Ezért úgy döntenek, hogy elutaznak Atlantic Citybe, de mivel a kaszinók és a szórakozás csak fedősztori, hogy visszaszerezzenek egy ellopott kocsit és Vero gyerekkori szerelmét, Javit, akit Marco, a veszedelmes uzsorás rabolt el, lefogadhatjuk, hogy az igazi kikapcsolódás még várat magára. Ráadásul a kotnyeles útitársak is kellemetlenül megszaporodnak – Finlay volt férje, Steven, valamint anyja is szükségét érzi annak, hogy csatlakozzon hozzájuk. Alighogy berendezkednek a lepukkant kaszinó-szállodájukban, máris beüt a krach: Marco a teljes tartozás azonnali törlesztését követeli Javi életéért cserébe. És tudni akarja, hova tűnt unokatestvére, a rejtélyesen köddé vált Ike. Mivel Finlay és Vero semmiképpen sem tárhatja Marco elé, hogy valójában mi történt Ike-kal, kénytelenek új tervet kovácsolni – kinyomozzák, hol van Javi és az Aston Martin, és egyszerűen visszalopják. Igen ám, de amikor a terv első lépéseként belopakodnak Marco lakosztályába, hogy kiderítsék, amit csak lehet, a férfi hullájába botlanak. Ráadásul nem sokkal később a szállodájukban felbukkannak négyen is az otthoni rendőr rokonok és ismerősök közül, akik szintén Ike után kutakodnak. Köztük van Nick is, aki a rendőrakadémián a Finlay-vel töltött fülledt éjszakát követően túlságosan is buzgón tapad rá.

Elle Cosimano első regényét, a Nearly Gone-t Edgar-díjra jelölték, valamint megnyerte az International Thriller-díjat. A Holding Smoke-ot szintén jelölték az utóbbira, és a Bram Stoker-díjra is esélyes volt. A szerzőnőnek 2021-ben jelent meg a hetedik, ám az első felnőtteknek szóló regénye, a Finlay Donovan ölni tudna. A kötet azonnal felkerült a sikerlisták élére, olyan hazánkban is ismert thrillerszerzők méltatták, mint Lisa Gardner, Megan Miranda vagy éppen Wendy Walker. A regény megfilmesítésének jogai már elkeltek, a szerző pedig azóta is ontja magából az újabb történeteket: mára pedig hagyománnyá vált, hogy az Ünnepi Könyvhétre érkezik magyarul a legújabb kötet, szám szerint a negyedik, amely azonban tartalmazza a Veronica Ruiz bankot rabol című kisregényt is. Cosimano jelenleg a virginiai Blue Ridge-hegységben él férjével, két fiával és a kutyájukkal.

Habár a Veronica Ruiz bankot rabol (Veronica Ruiz Breaks the Bank) kisregény a kötet végén található, mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy először ezzel az alig 80 oldalas történettel kezdje az olvasását. Egyrészt azért, mert Cosimano is a harmadik és a negyedik kötet között írta meg ez a művet, másrészt a fiatal Vero kalandjai remek ráhangolódást és felvezetést biztosítanak a regényhez. Természetesen a két mű egymásra nincs hatással olyan értelemben, hogy egyik sem tartalmaz spoilert a másikra nézve, de sokkal jobban át tudjuk érezni, hogy miért olyan fontos Vero számára, hogy megmentse Javit, ha előtte nagyobb rálátást kapunk a korábbi kapcsolatukra. Ám nemcsak emiatt kihagyhatatlan ez a kisregény, hanem mert ezáltal megtudhatjuk, hogyan próbált Vero teljesen új életet kezdeni, miután menekülni kényszerült, valamint azt is, hogyan találkozott Finlay-vel egy bankban, és hogyan kötöttek először munkakapcsolatot, amely később igazán mély baráti viszonnyá vált.

Elle Cosimano (Fotó: Powell Woulfe Photography)

A cikk fő tárgyára, vagyis a Finlay Donovan mindent kockára tesz címet viselő negyedik kötetre visszatérve: akárcsak Richard Osman sorozatánál, úgy ennél a szériánál is azt tudom mondani, hogy Elle Cosimano mostanra vált igazán érett íróvá, akinek remekül sikerült ráéreznie a tökéletes arányokra. Ennek köszönhetően a negyedik rész az eddigieknél sokkal humorosabb, szereplőink – akiket a háromkötetnyi kalandnak köszönhetően elég jól megismerhettünk – pedig elkezdtek valódi életet élni. Nagyobb tér jut például Stevennek, Finlay volt férjének, akinek az emberi oldalából is többet kapunk, persze, a féltékenységi jelenetei magasan viszik a prímet. De hasonló a helyzet Finlay édesanyjával és nővérével is, akik szintén üde színfoltjaivá váltak a cselekménynek.

Természetesen továbbra is Finlay-n és Verón a világ szeme, akik most folyamatosan veszélybe sodorják saját magukat – legtöbbször balszerencséjüknek és ballépéseiknek köszönhetően. Elle Cosimano igazi XXI. századi bohózati helyzetbe sodorja a szereplőket, ahol mindenki a legváratlanabb helyen és időben bukkan fel, így hőseink vészes közel kerülnek a lebukáshoz. A szerencse azonban többnyire mellettük áll, így még a leglehetetlenebb helyzetekből is megtalálják a kiutat – néha pedig annyira abszurd módon, hogy olvasóként hangosan nevetünk fel a jeleneteket olvasva. A humor és az izgalom (vagyis a krimiszál) pedig tökéletesen kiegészíti egymást, így amikor nem éppen a hasunkat fogjuk a röhögéstől, törhetjük a fejünket a megoldásra váró rejtélyeken. 

Cosimano remek írói érzékkel építette fel a sorozatot, amely ezzel a kötettel lezárja az úgy nevezett első etapot. A korábbi történetekben bevezetett szálak Atlantic Cityben futnak össze, Finlay és Vero kálváriája pedig végre megoldódni látszik, amikor helyre kerül a kirakós minden darabkája. Éppen ezért a sorozat olvasását mindenképpen a megfelelő sorrendben ajánljuk, mert csak így biztosított az igazi izgalom és az élvezhetőség. Azoknak, akik aggódnának, hogy a negyedik résszel egyúttal búcsút is kell vennünk a hőseinktől, megnyugtatásul csak annyit írunk: a szerző további három kötetre írt alá szerződést, így Finlay Donovan és barátai kalandjait még legalább ennyi regényen keresztül élvezhetjük. Az ötödik rész cselekményére pedig a mostani utolsó mondata ad is egy kis utalást.

Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent kockára tesz (Finlay Donovan Rolls the Dice), ford.: Török Krisztina, Agave Könyvek, 432 oldal
Kiemelt kép: Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent kockára tesz (Szerzőportré: Holly Virginia Photography)