A mai filmek esetében már magától értetődő, hogy dallamok segítik a vizualitást, zene kíséri a cselekményt, és halljuk a szereplők dialógusait, de volt olyan idő a filmművészetben, amikor még némafilmekkel szórakoztathatta magát a nagyérdemű. A Némafilmhez filmzenét! pályázatot azért hívta életre a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet, hogy a vállalkozó kedvű komponistákat arra buzdítsa, szerezzenek muzsikát régi magyar némafilmekhez. 

Most harmadik alkalommal került meghirdetésre ez a kezdeményezés, ezúttal két alkotáshoz keresik a tökéletesen illő filmzenét: az 1918-as A leányasszonyhoz és az 1920-as A halál utánhoz. A pályázók a kijelölt filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel jelentkezhetnek, aminek szorosan követnie kell a cselekményt. A négyfős szakmai zsűri filmenként két-két munkát juttat a döntőbe, a kiválasztott zeneszerzők pedig lehetőséget kapnak rá, hogy a teljes filmzenét megalkossák és egy vetítés keretében, élőben mutassák be a végeredményt a 31. Művészetek Völgye Fesztiválon, illetve a Magyar Zene Házában. Természetesen pénzjutalomban is részesülnek.

A 2020-as pályázat egyik nyertese Szabó Ádám, a yesyes zenekar frontembere volt, aki Az utolsó éjszaka című filmhez készített filmzenét. A zenész a következőket nyilatkozta a lehetőséggel kapcsolatban: „Nekem ez az első ilyen pályázatom volt és csodák csodájára sikerült is megnyerni. Megtisztelő volt, mert még sosem volt alkalmam némafilmhez filmzenét készíteni. Egy szál harmonikával vezényeltem le az egész vetítést az elejétől a végéig, amire nagyon büszke vagyok. Amúgy is a mai felfogással egy némafilmre filmzenét írni igazán egyedülálló feladat, szöveg és dallam nélkül, hatalmas szabadságot ad.” 

A beérkezett műveket Kurutz Márton (a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere), Pacsay Attila (zeneszerző), Sárik Péter (zongoraművész) és Zsoldos Dávid (a Papageno alapítója) bírálja. A pályaműveket április 11-ig fogadja a zsűri. 

Kiemelt kép: Filmzene-bemutató (Fotó: Dohi Gabriella)