„Budapest, Bécs, Hollywood” mottóval rendezik meg szeptember 13. és 18. között a főváros több helyszínén a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A fesztivál évről évre olyan filmtörténeti gyöngyszemeket hoz el a magyar közönségnek, amelyeket sem előtte, sem utána nem lehet nagyvásznon látni.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei helyszínei között a Toldi Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Szent István tér és a Francia Intézet szerepel. A nyitónapon az Urániában az Oscar-díjas Kertész Mihály egyik remekművét, a Creole királyt láthatja a közönség, amelynek főszerepében Elvis Presley élete legjobb színészi alakítását nyújtja Walter Matthau mellett. A Szent István téren, a szabad ég alatt nézhetik újra a nézők a negyven éve bemutatott Szárnyas fejvadászt, illetve itt vetítik a Macskafogót is, amelyet a legkisebbeknek Safranek, Teufel vagy Grabowski álarcban élvezhetnek. Szintén a Szent István-bazilika előtti óriásvásznon vetítik a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjével A tolonc című, 1914-es Kertész Mihály-filmet Jászai Marival a főszerepben és az amerikai filmművészetet megreformáló Szelíd motorosokat is. Az amerikai klasszikus az 1956-ban kivándorolt magyar operatőr, Kovács László munkáját dicséri. A neves alkotó visszatérő szereplője lesz a 2022-es rendezvénynek, hiszen látható lesz tőle a Célpontok és Az utolsó mozifilm is, valamint a róla és operatőr barátjáról, a Hollywoodban szintén nagy karriert befutó Zsigmond Vilmosról szóló Nincs szükség feliratra: László és Vilmos című dokumentumfilm.

Thierry Frémaux (Fotó: Dominique Charriau)

A Film Maraton idén is számtalan alkalmat ad az alkotókkal való találkozásra is: eljön például Budapestre a Cannes-i Filmfesztivál és a Lumiere Intézet igazgatója, Thierry Frémaux, aki élő narrációjával mutatja be le a Lumiere! – A kaland kezdete című filmjét. A Dögkeselyűt András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fogja felvezetni, a Napló gyermekeimnek vetítésén Bánsági Ildikó vesz részt, Galambos Erzsi első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél a vetítés előtt, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Ember Judit rendező, illetve Ragályi Elemér köszönti a nézőket. A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésben Ternovszky Béla és Orosz István rendezők, Bacsó Zoltán operatőr és Kő Edit gyártásvezető mesélnek kulisszatitkokat az egykori legendás filmes műhelyről.

Kiemelt kép: Elvis Presley a Creole király című filmben (Fotó: The Movie Database)