50 hektáros, csúcstechnológiájú filmpark épül Mogyoródon egy több ütemben megvalósuló, összesen mintegy 40 milliárd forintos beruházás keretében, az Astra Filmland hazai befektetők fejlesztésének köszönhetően erősítheti meg Magyarország nemzetközi filmgyártásban elfoglalt előkelő pozícióját, illetve versenyelőnyét a régió többi filmes központjával szemben.

„A hazai filmipari környezet olyannyira stabil, hogy most lehetőség van arra, hogy kiszakadjunk az európai szervizországok kategóriájából. A nemzetközi produkciókhoz nyújtott magyar szolgáltatások eddig is megtérültek a nemzetgazdaságnak, miközben a magyar országmarketing szempontjából is rendkívül pozitív volt a sok itthon forgatott nemzetközi produkció, illetve a filmes világ pozitív visszacsatolásai. Most azonban eljött az idő, hogy az ágazat szintet lépjen” – véli Rajna Gábor, producer, az Astra Filmland ötlegazdája.

Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő ágazata a filmipar, 2021-ben mértéktartó becslések szerint is mintegy 200 milliárd forintos bevételt termelhet. Jelenleg a hazai kapacitás közel 100 százalékban foglalt, a szakemberek szerint a kereslet pedig a következő években is intenzív maradhat. A Mogyoródon már működő Astra Filmstúdió magyar tulajdonosai ennek okán fognak most nagyszabású fejlesztésbe. A cél az, hogy a nemzetközi stábok koncentráltan, egy helyszínen férhessenek hozzá a filmgyártáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatásokhoz – építészműhelyek, eszközkölcsönzők, jelmezraktár, utómunka-stúdió. Sőt, tervben van egy mélyvizes medencés stúdió kialakítása is, amely Magyarországhoz legközelebb az angliai Pinewood Studiosban érhető el. Emellett a három ütemes tervben felépülhet többek között egy látogatóközpont, egy a repülőgépes forgatásokra alkalmas speciális műterem, valamint egy komplex digitális műterem is. A stúdió a legmodernebb igényeket kiszolgáló egészségügyi és zöld szabványoknak is megfelel majd.