A Nemzeti Filmintézet támogatásával dokumentumfilm készül a kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerzőről, zongoraművészről és oktatóról, Kurtág Györgyről. Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 290 millió forint támogatást ítélt oda a projektnek, amelynek rendezéséért és forgatókönyvéért a Berlinale Ezüst Medve díjával kitüntetett Nagy Dénes (Másik Magyarország, Seb, Természetes fény) felel, az operatőr Dobos Tamás (Eltörölni Frankot, Mindörökké, Természetes fény) lesz, a producer Ugrin Julianna (Könnyű leckék), a zenei szakmai tanácsadó szerepét pedig Fazekas Gergely zenetörténész tölti be. 

A Kurtág címre keresztelt dokumentumfilm célja, hogy bemutassa napjaink egyik legismertebb hazai kortárs zeneszerzőjének életét és munkásságát, amiről Nagy Dénes ekképpen vélekedett: „A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel. Célunk, hogy emberi nézőpontból mutassuk meg az idős és őszinte embert, aki meri vállalni törékeny mivoltát a kamera előtt – ez a mély őszinteség adja a film gerincét. Egy ember, aki a zenében él, akit átragyog a zene szeretete. A film ugyanakkor arra is vállalkozik, hogy a film nyelvén közelítse meg Kurtág műveit, egyfajta vizualitást teremtsen a művek köré.” 

A nemrég 96. életévét betöltött mestert saját bevallása szerint a gregoriántól kezdve a legfrissebb kortárs trendeken keresztül a művészi zene korszakaiig és stílusirányzataiig bezárólag minden érdekli és hatással van rá, ezt pedig a dokumentumfilm igyekszik átadni vizuálisan és muzikálisan is. Magyarország mellett ugyanis számos, a zeneszerzőhöz köthető helyszínre csodálkozhatunk majd rá, mint például a szülőhelyére, a romániai Lugosra, a gyermekkorát meghatározó Herkulesfürdőre vagy éppen Franciaország tájaira, ahol 2015-ig élt, amíg Budapestre nem költözött. 

Kurtág György mellett olyan zenei nagyságokat is megszólaltat majd az alkotás, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Adès, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl és Heinz Holliger, így a Kurtág egyaránt érdekes lehet azok számára is, akik ismerik hazánk egyik büszkeségét és azoknak is, akik még nem. A dokumentumfilm bemutatása 2024-ben várható. 

Kiemelt kép: Kurtág György (Fotó: Huszti István)