Ma ünnepli 40. születésnapját Ficza István színész. 

Ficza István 1983. október 5-én látta meg a napvilágot Érsekújváron. Az általános iskolát is itt végezte el, majd a révkomáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett 2003-ban. A 2003/2004-es évadban már a Vidám Színpadnál dolgozott díszítőmunkásként és világosítóként, pedig eredetileg a biológia érdekelte: orvos, pszichológus, biológus vagy esetleg tanár szeretett volna lenni, de bevallása szerint a gimnázium mellett működő amatőr színjátszókör, a GIMISZ megfertőzte. A 2005/2006-os évadban a Kolibri Színháznál tevékenykedett, ahol a bábszínészetet is megtanulta, a színész II. minősítést pedig az Új Színházban szerezte meg a 2006/2007-es évadban. Ezt követően bekerült a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Máté Gábor osztályába járt, 2012-ben érdemelte ki a diplomáját. Gyakorlatát az Örkény István Színházban töltötte, ahová 2012-ben le is szerződtette a teátrum igazgatója, Mácsai Pál. 

Ficza István az Anyám tyúkja 2. című előadásban (Fotó: Gordon Eszter / Örkény Színház)

Eddigi pályafutása meglehetősen változatosan alakult, hiszen magyar (Tóték, Liliomfi, Túl a Maszat-hegyen) és külföldi (A makrancos hölgy, János király, Peer Gynt, Bűn és bűnhődés) klasszikusokban egyaránt láthatta őt a közönség, a jelenlegi évadban pedig az Örkény István Színház olyan darabjaiban szerepel, min a Tóték, a Csoda és Kósza, az Anyám tyúkja, A hattyú, A várományos, a Kertész utcai Shaxpeare-mosó, vagy éppen a teátrum egyik új bemutatója, a Lidércek, Shaxpeare, Delírium

Filmes és sorozatos pályafutása kevésbé erős, viszont ezen a téren is bontogatta már a szárnyait: először a 2017-es Tóth János sorozatban bukkant fel, azóta pedig olyan szériákból vette ki a részét, mint a Drága örökösök és az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár, szerepelt kisfilmekben (Kút a Nap alatt, Tizenhárom és fél perc), valamint játékfilmekben (mint a Seveled, a Halálügyész és A hattyú) is. 

Ficza István a Mesél a bécsi erdő című előadásban (Fotó: Gordon Eszter / Örkény Színház)

Munkáját 2012-ben a Máté Erzsi Alapítvány Kuratóriumának legjobb színész díjával, 2013-ban a Vidor Fesztivál legjobb férfialakítás díjával (Vaknyugat), 2016-ban pedig a Pünkösti Andor-díjjal ismerték el. 

Kiemelt kép: Ficza István (Fotó: jegy.hu)