A Te művészeTED címmel készített négy részből álló, fiataloknak szóló művészetelméleti filmsorozatot a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

A 15-20 perces filmek újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit. A szervezők célja, hogy a pedagógusok bevonásával népszerűsítsék a művészeti ágakat, valamint a diákok meglévő ismereteit bővítsék, kiegészítsék. Eddig négy kisfilm készült el, Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével. A készítők kiemelik, hogy a  pedagógusok számára a tanulók motiválásának és a tanórák izgalmassá tételének egyik legjobb módja, ha olyan tartalmakat használhat, amely a kamaszok világából merít, és a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járja körbe. A hetente új részekkel érkező sorozat koncepciója ezekre a gondolatokra épít.

Az első részben Mechler Anna Eliza, az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerac-kal foglalkozik: a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra; a hangsúlyt ezúttal a nő érzései kapják. A második epizódban a filozófiai gondolkodás alapjaira Boros János, az MMKI tudományos főmunkatársa világít rá. A harmadik rész főszereplője a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerző, Mihalovich Ödön, aki a Liszt Ferenc és Bartók Béla közötti dimenzióban a hiányzó láncszemnek tekinthető, és a magyar zenei felsőoktatás megteremtője – őt Windháger Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész ismerteti meg a középiskolásokkal. Az utolsó epizódban az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok: B. Nagy Ervin, az MMA ösztöndíjasa Cserebogarak – Animációs történetek magyar bajnokokról címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki.

A TE művészeTED első része már elérhető az MMKI YouTube csatornáján, a további epizódok május 17-én, 25-én és 31-én kerülnek fel.

Kiemelt kép: Benedek Dániel (fotó: Memlauer Imre)