Tizenhat és harminc év közötti, kötettel még nem rendelkező versíróknak hirdetett pályázatot a Szigligeti összművészeti mentorprogram keretében a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A kiírás szerint akár erre a pályázatra készített, akár korábban írt és már publikált saját versekkel, vizuális költeményekkel, prózaversekkel vagy versesregény-részlettel lehet jelentkezni. Egy pályázó legfeljebb 10 oldalnyi szépirodalmi anyagot nyújthat be. A pályázati mellékletnek tartalmaznia kell a nagyjából 8-10 oldalnyi anyagot, maximum 1-2 oldalas szakmai önéletrajzot és publikációs jegyzéket. A pályázatokat a fiatalokpalyazata@alkotomuveszet.hu e-mail címre várják augusztus 19-én 12 óráig.

Ezt követően, szeptember 30. és október 9. között, a Szigligeti Alkotóházban rendeznek tíznapos összművészeti szimpóziumot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beharangozójaként. Az első napokban párhuzamosan zajlik az irodalmi és a vizuális művészeti munka: a nyertes pályázók a Esterházy-kastélyban ismerhetik meg a kortárs művészeti élet szereplőit, együtt dolgozhatnak egy mentorral és más művészeti ágak képviselőivel, továbbá szerteágazó médiareprezentációra is számíthatnak. A tíz nyertes pályázó egyebek mellett ingyenesen vehet részt a programsorozaton, amelynek első felében egy mentorral, a második felében pedig a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep meghívott alkotóival nyílik lehetőségük együttműködni. Az Esterházy-kastélyban a mentorral együtt önálló esten mutatkozhatnak be, de portrésorozat és versvideó is készül a nyertesekről. A mentoráltak verseiből angol fordítások is születnek. 

A tíz győztes írásaiból később magyar-angol nyelvű antológia készül, amely a Kalligram Kiadó és a MANK közös gondozásában jelenik meg. A pályázatokat elbíráló és a nyerteseket támogató mentorok között Áfra János, Deres Kornélia, Gál Ferenc, Géczi János, Győrffy Ákos, Kemény István, Kukorelly Endre, Szlukovényi Katalin, Tóth Krisztina és Visky András szerepel. További részletek a MANK honlapján olvasható.

Kiemelt kép: Szigligeti összművészeti mentorprogram (Fotó: alkotomuveszet.hu)