Csütörtökön hirdette ki három irodalmi pályázatát a Petőfi Irodalmi Múzeum, amelyekkel fiatal írókat kívánnak támogatni.

Az íróknak és irodalmároknak szóló Móricz-ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Az ösztöndíjra olyan 1985. január 1-jét követően született írók jelentkezését várják, akik már publikáltak színvonalas szakmai orgánumokban. Móricz-ösztöndíjban idén legfeljebb 26 alkotó részesülhet.

Az Örkény-ösztöndíj a fiatal drámaírókat szólítja meg, célja pedig, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, illetve lehetőséget adjon azoknak a pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal már igazolták elkötelezettségüket ehhez a műfajhoz. Az ösztöndíjra a 1980. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik közül idén legfeljebb 8-an részesülhetnek a támogatásban.

A Babits-ösztöndíj keretében pedig fiatal műfordítók részesülhetnek támogatásban szépirodalmi (próza, líra, dráma), kritikai, szociográfiai, illetve bölcseleti művek magyar nyelvre történő műfordításához. Az ösztöndíjra szintén az 1980. január 1-jét követően született fiatalok jelentkezhetnek, akik már végeztek műfordítói tevékenységet.

Mindhárom pályázat alapfeltétele, hogy a pályázók az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülnek központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban, vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. A pályázat keretén belül a kuratórium 2020-ban tetszőleges számú ösztöndíjast támogathat legfeljebb 6 hónapos időtartamra, havi bruttó 200 ezer forint összeggel. A pályázatok beadási határideje július 1.

Kiemelt kép: Petőfi Irodalmi Múzeum (fotó: est.hu)