Az idei Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriában díjnyertes alkotása, a Shakespeare/37 három nyári fesztivál programjában is helyet kapott. A Shakespeare összes színpadi művét rendhagyó formában feldolgozó, 37 ismert magyar író által újra fogalmazott és rövidfilmre írt sorozat eddig elkészült 22 epizódját a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlanon is megtekinthetik az érdeklődők. A vetítéseket minden helyszínen egy kifejezetten erre a célra készült sátorban tartják. Minden nap egymás után, folyamatosan játsszák le az epizódokat, vagyis naponta több mint 11 órán keresztül élvezhetik a fesztiválozók a sorozatot. Természetesen bárki, bármikor bekapcsolódhat a vetítésbe, megnézhet akár egy vagy több filmet is és kedve szerint visszatérhet a rendezvény teljes ideje alatt.

A Webszínház alkotói gárdája 2021-ben indította útjára a Sh37 sorozatot: 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20-40 perces etűdöket Shakespeare műveiből, melyekben legnevesebb hazai színészeink – a teljesség igénye nélkül: Bezerédi Zoltán, Borbély Alexandra, Csuja Imre, Döbrösi Laura, Ember Márk, Fullajtár Andrea, Hirtling István, Kováts Adél, László Zsolt, Makranczi Zalán, Oroszlán Szonja, Pál András, Pálfi Ervin, Peller Anna, Porogi Ádám, Rába Roland, Szőke Abigél, Tóth Ildikó, Znamenák István – működtek közre. Az alkotások az eredeti művet csupán inspirációnak használják egy új, kortárs dráma megszületéséhez: újraértelmezik az alapműveket, esetleg továbbgondolják, vagy kiemelnek belőle egy-egy fontos filozófiai, morális, gondolati elemet, egy karaktert vagy egy jelenetet – olyan jellemző morális dilemmákat helyezve a középpontba, amelyek a mindannyiunk számára ismerős emberi történetek lélekállapot-változásait, a szereplők tetteit és azok hatásait vizsgálják.

JELENET A CÉLKERESZT, VAGY AMIT AKARTOK CÍMŰ ELŐADÁSBÓL (FOTÓ: MEISTER NATÁLIA NÓRA)

Az etűdök egyetlen snittben forognak Meister Natália operatőr kamerája előtt, Magács László rendező instrukciói alapján. A színházi jelenetek filmes eszközökkel feldolgozva új stílust teremtenek: a film/színház műfaját, amely megadja a színészeknek, hogy a színházi előadásokhoz hasonlóan egy ívben ábrázolják az eljátszott karaktert, ugyanakkor a kamera közelsége miatt olyan „rejtett” reakciókat is láthatnak a nézők, amelyekre a távolság miatt nincs lehetőségük egy hagyományos színházban. A sorozat képet ad a mai Magyarország művészeti szcénájáról, hiszen egy adott periódusban mutatja be a kortárs irodalmat, a filmművészetet, a színházat, a forgatási helyszíneken keresztül pedig Budapest rejtett, vagy épp ikonikus épületeit.

A Shakespeare/37 filmjei jegyvásárlást követően a Webszínház oldalon is megtekinthetőek.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Shakespeare/37 Lóvátett lovagok című epizódjából (Fotó: TRIP Webszínház)