Június 5. és 11. között kerül megrendezésre a Thália Fesztivál 2022, amely két, korábban külön-külön megtartott programsorozatukat, a Vidéki Színházak Fesztiválját és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét foglalja magában. Mindkét esemény – a pandémia miatt – 2019-ben valósult meg utoljára, most összevont formában térnek vissza az évad végén, hogy a határon túli és vidéki színházak válogatott előadásai ismét bemutatkozhassanak a budapesti közönség előtt is.

A Fesztivál első napján, június 5-én a csíkszeredai Csíki Játékszín III. Richárdja, Shakespeare klasszikusa lesz látható a Nagyszínpadon (rendező: Vladimir Anton), míg a Thália Télikertben a Szegedi Nemzeti Színház Élet-ritmusra című darabja (rendező: Hojsza Henrietta) színesíti a programot. Másnap Tatabányáról érkezik a Jászai Mari Színház produkciója: Gogol legjelentősebb színművét, A revizort Fehér Balázs Benő rendezésében láthatják a nézők, a Télikert pedig a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadásának (rendező: Sebestyén Aba) ad otthont. Június 7-én a Nagyszínpadon Dosztojevszkij drámája, A Karamazov testvérek (rendező: Szabó K. István) mutatkozik be a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában, a Télikertben ismét egy marosvásárhelyi előadás, a Spectrum Színház produkciója, az Amikor… (Bogdán Zsolt és Bartis Attila estje) várja az érdeklődőket.

Jelenetkép az Anna Karenina című előadásból (Fotó: Újvidéki Színház)

Június 8-án a Miskolci Nemzeti Színház tolmácsolásában Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című műve (rendező: Szőcs Artur) kerül bemutatásra. Csütörtökön ismét két produkciót láthatnak a nézők: a Nagyszínpadon Yasmina Reza legismertebb darabja, Az öldöklés istene (rendező: Bakos-Kiss Gábor – Győri Nemzeti Színház) rendezése, a Télikertben A mi kis városunk (rendező: Ilja Bocsarnikovsz – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház) mutatkozik be. Az utolsó előtti estén a Nagyszínpadon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tóték című groteszk drámája (rendező: Bocsárdi László) lesz látható. A Fesztivált egy igazi „nagyágyú” zárja: Tolsztoj Anna Kareninája (rendező: Dejan Projkovszki) az Újvidéki Színház produkciójaként érkezik, a Télikertben pedig a Soproni Petőfi Színház Emigránsok című színjátéka (rendező: Pataki András) fogadja a tapsokat.

Kiemelt kép: Jelenet A revizor című előadásból (Fotó: tatabányai Jászai Mari Színház)