Új terek, helyi értékek és progresszivitás  a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jövő évi kiállításaiban.

A PhotoLab nevet kapta a FMC új kiállítóhelye, mely 2022 elején nyílik a Vajda Múzeum földszintjén. Az új tér új funkcióval és a helyi identitás erősítését szolgálva kezdi meg működését, hiszen a  képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is markánsan jelen van Szentendrén és vonzáskörzetében.  A PhotoLab lehetőséget biztosít a városhoz kötődő fotóművészek számára a fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására. A kiállításokhoz szakmai előadások, artisttalks események, fotó workshopok, portfolioreview-k kapcsolódnak. 2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs és Csontó Lajos műveiből nyílik kiállítás.

2022-ben három egyéni tárlat is elérhetővé válik a MűvészetMalomban: Puklus Péter, Pacsika Rudolf életmű-, valamint Deim Pál jubileumi kiállítása, születésének 90. évfordulóján. Az életmű- és jubileum kiállítások igazán méltó környezetben kerülhetnek megrendezésre, hiszen a MűvészetMalom középső szárnya 2022-ben megújul. Az épületrészben többfunkciójú terem jön létre, ahol konferenciák, kiállítások rendezhetők és múzeumpedagógiai programok kapnak helyet.

VAKU 4 – Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben címmel a vizuális zene műfaját bemutató szimpózium és kiállítás festők, fotósok, designerek, médiaművészek, zeneszerzők közös munkáin keresztül ad komplex hangi, képi élményt a nézőknek.

Mindemellett a 2012-ben megrendezett Textil hat főre című kiállítás folytatásaként nyílik meg 2022-ben az Üveg hat főre című tárlat a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A tárlat hat alkotóművész, Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes munkáit mutatja be.

Bácsi Róbert: László Kövesd a Napot!

Kiemelt kép: Ferenczy Múzeum (Fotó: Deim Balázs)