Kezdetét vette a Black Comedy próbafolyamata a Szegedi Nemzeti Színházban. Peter Shaffer klasszikusa az újranyitást követően, a K2 Színház alkotópárosa, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében látható majd a Kisszínházban. Az idei rendhagyó évadban ez már a negyedik darab, amit úgy próbálnak, hogy nem tudnak a közönségnek bemutatni a járvány miatt.

A Black Comedy igazi angol humorral kápráztatja el a nézőközönséget. A darab egyik különlegessége, hogy a színpadi világítás mindig a valósággal ellentétes. Sötétben indul az első felvonás, és amikor néhány perc múlva a szereplők áramkimaradást észlelnek, kivilágosodik a színpad. Ez az apró, mégis fontos momentum folyamatos humorforrásnak bizonyul.

A történet középpontjában Brindsley Miller, a fiatal szobrászművész és mennyasszonya, Carol Melkett áll, akik ellopták szomszédjuk, Herold néhány értékes, antik bútorát. Mindezt annak érdekében tették, hogy jó benyomást tegyenek a művész munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőre és Carol apjára, Melkett ezredesre. Harold azonban váratlanul betoppan – csak úgy, mint Brindsely volt szeretője, Clea, és a sötétben elszabadulnak az indulatok.

Az 1960-as évek közepén játszódó cselekmény hangulatának megteremtésére nagy hangsúlyt fektet a szegedi társulat. Gondosan odafigyeltek arra, hogy az évtized meghatározó stílusjegyeit hitelesen jelenítsék meg. Szakács Ferenc díszlettervező az akkori popkultúra vizuális elemeit kelti életre a látványban, az előadásban felcsendülő dallamokat pedig a Žagar basszusgitárosa, Zságer-Varga Ákos jegyzi.

A Black Comedy 50 éve világszerte töretlen népszerűségnek örvend. Az ízig-vérig angol vígjáték szakmai szempontból azonban számos nehézséget rejt magában. Kiemelten fontos, hogy a szereplők közti mély viszonyok megfelelően kibontakozzanak a komikus burleszk helyzetek közben. Ezért fokozott koncentrációt igényel darab megvalósítása a művészektől, illetve a befogadása is a közönség részéről.

Kiemelt kép: Benkó Bence és Fábián Péter a Black Comedy olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)