Pár év alatt lett a kortárs művészeti élet meghatározó bázisa a B32 Galéria és Kultúrtér Újbudán. Gondosan válogatott, folyamatosan bővülő színházi repertoárral, koncertekkel és zenei különlegességekkel, havonta változó képző- és iparművészeti kiállításokkal  várják a minőségi kulturális programok kedvelőit. A B32 törekvése, hogy minél több művészeti terület között átjárást biztosítson és együttműködésekkel segítse a Bartók Béla út kulturális tereit, valamint civil és alkotó közösségeit.

Az összművészeti repertoár májusra is sokszínű, izgalmas élményeket ígér. A tavasz utolsó hónapjának kiemelt programja a május 4. és 21. között megrendezésre kerülő Tavaszi Prémium Art Fair keretében megvalósuló jótékonysági projekt, a Fogadj örökbe egyedi Kokeshi babát! elnevezésű kezdeményezés. A felkért művészek a kizárólag rájuk jellemző, egyedi látásmódjuk szerint készítenek el egy-egy – tradicionális japán gyerekjáték, ajándéktárgy – kokeshi babát, amelyek a B32 Galériában megtekinthetők, illetve adományként felajánlott összegért cserébe „örökbe fogadhatóak”, a kiállítás végét követően átvehetőek. Az adományokból befolyt összeg a Katolikus Karitászon keresztül jut el a rászoruló ukrajnai menekülteknek.

A Budapest FotóFeszvál 2022 hivatalos programjának részeként lesz látható május 6-ig Puderettek a Létbüfében címmel Nagy Miklós és Parti Nagy Lajos fotókiállítása. A közös kiállítás egyik alapja Parti Nagy Lajos Létbüfé című kötetének néhány részlete, ugyanis a költő Nagy Miklós fotóira lakkfilc tollal verseiből írt rá személyesen. A kiállítás címét pedig a fotók javarészt púdersárga színvilága adta. Nagy Miklós szerint a létrejött művek pályafutása csúcsának tekinthetők, mivel a Létbüfé életszemlélete a két művész rokon lelkivilágát látványosan mutatja be a többi ember számára, mintha csak azért fotózott volna eddig életében, hogy egyszer a költővel összetalálkozva robbanjon elő ez a különleges, egyedi és megismételhetetlen világ.

Május 6-án A Flamenco de Mil Colores egy vérpezsdítő, hamisítatlan andalúz hangulatú flamenco estre csábít. Új felállásában, György Andrea hegedűjátéka Böröcz Petra mozdulataival, ritmusjátékaival, Jorge Diez Aragón autenkus flamenco szólamaival és Illés János virtuóz gitárjátékával kiegészülve forrósítják fel az estét.

Színpadi élményekben sem lesz hiány: Május 16-án a Nézőművészeti Kft. feldolgozásában lesz látható Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című műve. A Scherer Péter, Parti Nóra és Marton Róbert triójától megszokott humorú előadás ugyanakkor szívszorító nyomozásra hívja a nézőt a „nagy diagnózis” után. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy elemi kíváncsisággal fordul a világ titkai felé: megszállottan, mégis némi öniróniával kutatja önmagát, az orvostudomány, a tudomány jellemzőit.

A hónap utolsó napjaiban, május 24-én és 25-én duplaestés zenés színházi előadással készül Beck Zoltán és Szűcs Krisztián Másnap – és mi most is vagyunk címmel, Csengey Dénes emlékére. A Cseh Tamás Archívum kész-félkész állapotban őriz számos előadatlan dalt, mivel Csengey korai halála és a nyolcvanas évek végének politikai forrongása megakadályozta, hogy ezek a dalok Cseh Tamás előadásában színpadra, lemezre kerüljenek. Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere a rátalálás fontosságáról ír, és kortárs zeneműként adja elő alkotótársával Cseh Tamás és Csengey Dénes szövegeit, dalait. A szerkesztő – Csengey Dénes fia – és a két előadóművész arra tesz kísérletet, amit a tragikusan fiatalon elhunyt író-költő idézett versében ír: „megőrizni őt hazánknak rendületlenül.”

Kiemelt kép: Másnap – Cseh-Csengey-Beck című zenés színházi előadás borítóképe (Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér honlapja)