Szűkösnek bizonyult a Művelődési Ház Köveskálon, a KŐFESZT Folkklub hétvégi rendezvényén. A nyári fesztivál kísérőprogramjaként létrejött kulturális sorozat népszerűsége egyértelműen mutatja, hogy mekkora igény van manapság a folklórra.

A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által szervezett programot Tóth László nyitotta, akitől citerázni tanulhattak a lelkes fiatalok. Ő felnőtt fejjel szeretett bele a népi hangszerbe, és azóta minden alkalmat és lehetőséget megragad, hogy tudását továbbadja a jövő generációjának. Majd Navratil Andrea dúdolója következett, aki erre a napra válaszúti és bonchidai dalokkal érkezett. A nap fénypontjaként a KŐFESZT zenei vezetője és a programsorozat eseményein rendszeresen fellépő Pál István Szalonna és bandája muzsikált, akik miatt még Sopron környékéről is érkeztek rajongók a rendezvényre.

Pál Eszter és Navratil Andrea a KŐFESZT Folkklub rendezvényén (fotó: Steindl Gabriella)

„Táncolni mindenki tud” – adta meg a táncháznak a felütést Csúri Ákos, a fesztivál és a programsorozat ötletgazdája, főszervezője. Senkit nem kellett  biztatni, hamar benépesült a terem. Sőt!  Pillanatok alatt fergeteges hangulat kerekedett,  Szabó Sándornak és feleségének Nikinek köszönhetően.

Táncház a KŐFESZT Folkklub rendezvényén (fotó: Steindl Gabriella)

Mint az alapító elmondta, a programsorozattal a fő célkitűzés az volt, hogy a Káli-medencében olyan események jöjjenek létre, amelyek a kulturális hagyományok ápolásán túl közösségteremtő erővel is bírnak. Hosszú távban gondolkodott, mert jó ideje nem volt itt hasonló szerveződés, ezért őt is meglepte, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire népszerűek lettek a rendezvények. A helyiek mellett sokan vannak, akik nem csak a környékről, hanem az ország távolabbi részeiből kifejezetten a KŐFESZT Folkklub miatt jönnek erre a csodálatos vidékre.

A  Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő által támogatott sorozat következő rendezvénye május 21-én lesz, Balatonhenyén.

Kiemelt kép: Pál István Szalonna és bandája a KŐFESZT Folkklub rendezvényén (fotó: Steindl Gabriella)