Augusztus 31. és szeptember 3. között, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként kerül megrendezésre az INOTA kortárs zenei és fényművészeti fesztivál. Az eseménynek az egykori inotai hőerőmű ad otthont, ahol tavaly Inota re-opening címmel már rendeztek egy audiovizuális eseménysorozatot.

Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta, hogy dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre. A fesztivál vizuális koncepciója ez alapján született meg: a szervezők újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol fényinstallációk lesznek láthatók. Megvilágítják például a hőerőmű kürtőit is, és a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat. A fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik izgalmas, fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra.

Vereckei Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a kortárs könnyűzene jövőjének bemutatása. Alapvetően kísérletező előadók, zenekarok érkeznek a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig. A fellépők között találjuk az új lemeze világpremierjét a fesztiválon tartó Extraweltet, a tavaly ősszel új albummal jelentkező Daniel Averyt vagy a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulerót és Lewis Fautzit. A magyar zenei színteret többek között Mákó Mári, a Platon Karataev, Iamyank és a Zagar képviseli majd. A különleges projekthez a Magyar Zene Háza is csatlakozott: a fesztivál egyik meghatározó helyszíne a hőerőmű szomszédságában álló művelődési házban a Zene Háza Koncertterem lesz.

Kiemelt kép: iamyank (Fotó: Garden Wonder)