A Szegedi Nemzeti Színház számos generáció kedvencét, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter klasszikusát, A padlást bújtatja új köntösbe. Méhes László rendezésében november 20-tól láthatja a közönség a legsikeresebb magyar musical szívmelengető történetét.

Az örökzöld mese minden korosztály számára egyaránt meghatározó élmény. Az előadás halhatatlanságát tökéletesen bizonyítja, hogy a 32 évvel ezelőtt a Vígszínházban bemutatott darab 2019 decemberében köszönthette az egymilliomodik nézőjét. Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás –, azok a hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek. A szellemeket csak az láthatja, „akinek a szíve olyan romlatlan és tiszta, mint a gyerekeké”.

A produkció elengedhetetlen részét képzik a fülbemászó dallamok. „Presser Gábor csodát tett. A zene úgy simul a meséhez, mintha a próza folytatódna, csak egy másik hangnemben. Öröm volt megírni a dalszövegeket. Egyszer egy barátom, aki dramaturgiát tanított nekem, azt mondta, hogy akkor jó egy musical, ha a dalok nélkül nincs is értelme. Szerintem A padlás is ilyen.” – mondta Sztevanovity Dusán, a dalszövegek írója a darab zenéjéről. Méhes Lászlónak, a szegedi előadás rendezőjének célja, hogy olyan varázslatot teremtsenek a színpadon, amelytől a gyerekek színházba járókká válnak, a szüleik pedig megható, nosztalgikus érzésekkel éljék át újra a játékot. A főbb karaktereket Károlyi Krisztián, Szaszák Zsolt, Szívós László, Ferencz Nándor és Kulcsár Viktória, valamint Fekete Linda kelti majd életre.

Méhes László A padlás olvasópróbáján (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: A padlás példánya (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)