A nevezett 147 alkotás közül 104 film került a 13. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, amelyből nyolcvanat a közönség is megtekinthet augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen. Természetesen idén is vetítenek Bujtor István-filmeket, emellett lesznek koncertek, retro utcabál, veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló, Bujtor makettkiállítás, valamint családi és gyerekprogramok.

Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagja Stork Natasa színművész, Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke. A játékfilmek közül a hivatalos versenyprogramba kerül a Herendi Gábor által rendezett Toxikoma, Olt Tamás és Vékes Csaba alkotása, a Korai menyegző, Pinczés Dávid Imposztor című filmje Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel; Krista Noémi Négy fal című műve, a Cserhalmi György főszereplésével készült Akarsz-e játszani (rendező: Venczel Zsolt), Papp Máté Takarás című fikciós alkotása, Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmje, a Koltai Róbert főszereplésével, Berkes Bence rendezésében készült Elvtársak című játékfilm és Daragó Laura Rianás című műve is. A vetítések közben pódiumbeszélgetés zajlanak az alkotókkal.

Bereményi Géza (Fotó: Kováts Zsófia)

A dokumentumfilmek között vetítik Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készített, Bereményi kalapja című munkáját, Menekülők – Hosszú út a túlélésért címmel Hadas Krisztina dokumentumriportját az ukrajnai menekültekről, Berecz Péter Isten hozott Manchesterben! című, Jihyun Parkot bemutató filmjét, aki szüleit és testvérét hátrahagyva szökött meg kétszer is a világ legelzártabb országából, Észak-Koreából. Látható lesz a Németh Hajnal Aurora iparművészt bemutató Újraálmodó, Fontányi Fruzsina portréfilmje, Halász László Ezt levezekelni nem lehet című alkotása, amely egy egykori gyilkos jelenlegi életéről szól, valamint M. Nagy Richárd Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmje is. A versfilmek között tekinthető meg többek között Pilinszky János Egy szenvedély margójára című versének feldolgozása Tóth Karolina rendezésében, az animációs filmek között szerepel a Balczó, B. Nagy Ervin alkotása, Katona Zsuzsa filmje, a Ninive, Babits Mihály Jónás könyve című művének a mai világ szörnyűségeire reflektáló kísérleti rövidfilmes feldolgozása, de versenyben van az Eleven Költők Társasága Szálinger Balázs két verséből készített zenés klipje, a Családregény is Gréger Zsolt és Keleti András rendezésében.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át. A zsűri külön is díjazza a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést. A Bujtor-filmek (Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül, A három testőr Afrikában) előtt szintén lesznek beszélgetések Bujtor alkotótársaival és családjával. A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek jelenetei makettek formájában láthatók, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel.

A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre. A részletes program a Bujtor Filmfesztivál oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Bujtor István Ötvös Csöpiként (Fotó: IMDb)