Az államalapítás ünnepére monumentális felvonulással készül a HG Média és a TulipánTündér produkció. Augusztus 20-án a menet – amely hangulatával a leglátványosabb zenés színházi előadásokat kívánja megidézni – az Oktogon és a Hősök tere között, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével eleveníti meg Magyarország alapításának történetét.

Az Andrássy úton látható zenés-táncos felvonulás nem csak megidézi, hanem életre is kelti a magyar mondavilág alakjait és nemzeti szimbólumainkat. A produkciót a Játékkészítő és az Álomutazó című előadásokat is jegyző kreatív-művészcsapat álmodta meg, ennek producere Illés Gabriella, aki így nyilatkozott: „Most rendhagyó módon nem színpadon, hanem egy különleges felvonulás keretében készítünk showműsort, amely augusztus 20-án, Magyarország alapításának történetét mutatja be.”

A felvonuláson szerepet kapnak a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, valamint a turul és a csodaszarvas, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába. Mindezt a 9 méter átmérőjű korona követi, illetve Szent Istvánt is megjelenítik majd a felvonuláson egy óriásszobor formájában. A felvonulás zárójelképe a 60 méter hosszú, varrott magyar zászló lesz. „A trikolor színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó erő, a fehér a nemzeti hűség, a zöld a haza jövőjében bízó remény. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk” – nyilatkozta ennek kapcsán Juronics Tamás, a produkció művészeti vezetője.

A menet augusztus 20-án, 10 órakor az Oktogontól indul és egészen a Hősök teréig vonul, a show a Kodály Köröndön éri el csúcspontját. A felvonuláson fellép többek között Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Nvratil Andrea, Horváth Tamás énekesek; a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint több száz táncos – köztük a Duna Művészegyüttes, a Fitus Dezső Társulata és a Szegedi Kortárs Balett táncművészei -, továbbá a Magyar Honvédség Katonazenekara és a Magyar Díszőrség Lovas Egysége is. A produkciót az MTVA élőben közvetíti.

Kiemelt kép: Juronics Tamás (fotó: Szegedi Kortárs Balett)