Rengeteg romantikus, szerelmes film látott már napvilágot – ha mindösszesen a magyar megjelenéseket nézzük, akkor is igaz ez a helytállás. Viszont olyan filmek, melyek a szerelemről szólnak, már kevésbé. Talán ez lehetett az egyik legnagyobb oka (a több másik mellett) annak, hogy a Dobray György és Horváth Péter közös rendezésében készült film, a Szerelem első vérig ekkora sikert tudott elérni az 1980-as évek közepén. Hiszen ha hihetünk a számadatoknak, erre a filmre nem kevesebb, mint másfél millió néző váltott jegyet, amely nem csupán az akkori időkben, de még most is igencsak tisztes és becsületre méltó teljesítmény. Ez a szám most lehet egy picivel még több lesz, hiszen ma újfent mozikba került a Szerelem első vérig – digitálisan felújítva, restaurálva.

Tavaly november végén, a magyar streaming platform, a Filmio egyéves születésnapját ünneplő hírben számoltunk be róla, hogy a Szerelem első vérig és annak két folytatása (a Szerelem második vérig és a trilógiát záró Szerelem utolsó vérig) is már elérhető ezen a csatornán. Most viszont a mozikban, nagyban, a vásznon élhetjük át újra – vagy akár elsőre – az egyik legszebb és leggyönyörűbb magyar filmet. Füge (Berencsi Attila) és Ágota (Szilágyi Mariann) szerelme, kettejük apró, hétköznapi interakciói rengeteg néző szívét tudták meglágyítani – amihez pluszban hozzájárult Demjén Ferenc mai napig örök érvényű slágere is.

A Pannonia Entertainment (a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum együttműködésével) digitálisan felújítva küldi mozikba január 13-tól ezt az örökzöld alkotást, amit főleg manapság, ezekben az időkben érdemes (újra) átélni.

Kiemelt kép: Szilágyi Mariann, Berencsi Attila – Szerelem első vérig (Fotó: Pannonia Entertainment)