November 10-én Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere és ifj. Lőrincz Ferenc, az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője aláírta a Kecskeméti Nemzeti Színház felújításával kapcsolatos dokumentumokat.

Cseke Péter kecskeméti színházigazgató jelenlegi, harmadik igazgatói ciklusának két fő célkitűzése volt: az egyik a nemzeti cím elérése, a másik pedig a nemzeti színházhoz méltó környezet megteremtése, a régóta vágyott felújítás. Az első teljesült az év elején, 2020. január 1-jétől büszkén használják a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nevet. Előreláthatóan 2022-re a második célkitűzés is megvalósulhat.

A 122 éves színházépület felújításának elsődleges célja a műemlék színházépület és a Ruszt József Stúdiószínház bővítése, külső és belső rekonstrukciója. Az igazgató elmondta, hogy következő évadot még az épület jelenlegi formájában fogják tölteni, ezt viszont nem hátrányként élik meg: „Ez azért is szerencsés, mert így méltóképpen megünnepelhetjük a 125. ünnepi évadunkat, egyben elbúcsúzhatunk jelenlegi, kicsit avítt formájában az épülettől.”

Cseke Péter videóüzenetben köszönte meg a támogatást: „Maga a projekt biztosan tartogat majd meglepetéseket. De talán az idei év után már könnyebben vesszük majd őket! A közönségünk ebben az évben kitűnőre vizsgázott alkalmazkodásból. Biztos vagyok benne, hogy a rekonstrukció – várhatóan – két éve alatt is kitartanak majd mellettünk.”

Kiemelt kép: A Kecskeméti Katona József Színház (fotó: hirosertek.hu)