Opus 735 címmel nyílt kiállítás csütörtökön a felújításra váró Esterházy-műkincsekből a 150 éves Iparművészeti Múzeumban. A tárlat ideiglenesen, szeptember 25-ig látogatható.

„Az Esterházy-kincsek öt évszázadon átívelő, hányattatott sorsa a történelem tanújává emelte a páratlan gyűjteményt. Az Iparművészeti Múzeum aktív részese és alakítója lett e kincstár 20. századi történetének. Az itt dolgozó kollégák hét évtizede imponáló szakértelemmel restaurálják a sérült kincseket” – mondta megnyitó beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Az Opus 735 cím arra utal, hogy a tárlat a 735. az 1872-ben alapított múzeum regisztrált kiállításainak sorában. Az alcím – a háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain – azt hangsúlyozza, hogy a kiállított, még roncs állapotú műkincsek a háború értelmetlen pusztításáról tanúskodnak. Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy a művészetek és a kultúra kincsei elpusztíthatatlanok. „Roncsolódhatnak, repedhetnek, törhetnek, de mindig lesznek kezek, amelyek szilárdan, áldozatok árán is megtartják, megjavítják, visszaépítik őket.”

A tárlatot az Esterházy-gyűjtemény még nem restaurált műtárgyaiból válogatták össze, a kiállítás szomorú aktualitása, hogy a háború pusztításaira is reagál, hiszen a II. világháború végén a budai Várban a Tárnok utcai Esterházy-palotát bombatámadás érte, a gyűjtemény darabjai részben megsemmisültek, részben jelentős mértékben roncsolódtak. A tárlaton, amelynek kurátora Pandur Ildikó és Pásztor Emese, mintegy hatvan műtárgy tekinthető meg, többek között fegyverek, disztálak, serlegek, csészék, kupák és egy oszlopos asztali óra darabjai. A kiállítás éke egy díszkancsó és tál Losonczy Antal és Báthory Klára címerével.

Az ideiglenes tárlat szeptember 25-ig látogatható.