November második fele a premierek időszaka lesz a Nemzeti Táncszínházban: megelevenedik Gabriel García Márquez legendássá vált romantikus regénye, a Szerelem a kolera idején, valamint Frida Kahlo ikonikus alakja, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen titkokat rejt az ecuadori Tayos barlang.

A hónap első bemutatóján a néptáncé a főszerep: a Duna Művészegyüttes jubileumi évét megkoronázva, a Duna-menti népek táncaiból és zenéiből építkező, látványos tánckölteményt állít színpadra. November 20-án a Bozsik Yvette Társulat Golenya Ágnes Éva írónő az ecuadori Tayos barlangban végzett kutatásai, valamint Móricz János felfedező beszámolói által inspirált előadása kerül bemutatásra. A helyet Móricz 1969-es felfedezése tette ismertté, amikor állítása szerint idegen lények és egy előző civilizáció nyomaira bukkant az ecuadori Cueva De Los Tayos barlangrendszerben, amelyet Táltosok Barlangjának nevezett el. A Tayos című táncelőadás a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat meg egy távoli univerzumot, amelyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást egy civilizációtól távol eső világban, amely magában hordozza, és még őrzi az isteni, kozmikus energiát. Ezt követően az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Márquez évtizedeket átölelő, csodálatos művét, a Szerelem a kolera idejént viszi színre. Az évtizedeket átölelő mű szerteágazóan, olykor reálisan, olykor pedig bizarr szürrealitással mutatja be a szerelmet, az öregedést és általánosságban az emberi életet három főhősén keresztül.

A misztikus, sokat kutatott emberi érzelem, a szerelem kerül középpontba a GG Tánc Eger új produkciójában is, melyet november 27-én lehet megtekinteni a Nagyteremben. A hónap utolsó napjára igazi különlegességgel készül a Táncszínház, a Székesfehérvári Balett Színház Un Ballo című kétrészes estjét olyan neves művészek fémjelzik, mint Jiří Kylián (Un Ballo), valamint Müller Péter (Cirkusz). December 7-én a Duda Éva Társulat a mexikói festőnő, Frida Kahlo életét és művészetét feldolgozó látványos előadását tekinthetik meg, amely egy egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve.

Kiemelt kép: Jelenetkép a GG Tánc Eger Szerelem című produkciójából (Fotó: Nemzeti Táncszínház)