A kortárs magyar irodalom támogatására két éve életre hívott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 2022 őszétől színházi programmal egészül ki. A rendhagyó és hiánypótló pályázat célja a feltörekvő, fiatal színészek és színházi formációk támogatása. A nyertesek négy-négy hétig ingyenesen használhatják majd a Jurányi Házban kialakított Mastercard – Alkotóteret, ami ideális környezetet biztosít ötleteik és projektjeik megvalósításához. Ez idő alatt a FÜGE szakmai mentorálása is a rendelkezésükre áll majd.

A pályázatra szeptember 26-án 16 óráig nyújthat be pályaművet minden olyan 40. életévét be nem töltött színházi alkotó vagy az általa képviselt formáció, akinek, vagy aminek legalább egy, maximum öt önálló színházi munkája már bemutatásra került. A pályamunkákat neves szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Pass Andrea (író, rendező), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (intézményvezető, Jurányi Ház), Stefanovics Angéla (színész), Schwechtje Mihály (író, filmrendező) és Tasnádi István (író, rendező).

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója elmondta, hogy a Mastercard – Alkotótárs pályázatnak fontos eleme a szociális érzékenyítés és az olyan társadalmi kérdések képviselete, mint a környezetvédelem, a digitalizáció és a szegénység. Ezért kifejezetten olyan projekteket keresnek, amelyeknek napjaink társadalom kihívásait és sokszínűségét nagyfokú empátiával kezelik, valamint közösségépítő erővel is rendelkeznek. Majd Rozgonyi-Kulcsár Viktória a FÜGE Egyesület és a Jurányi Ház ügyvezető elnöke hozzátette, hogy nagyon fontos számukra, hogy a Mastercard több mint 10 éve kiemelt támogatójuk, hiszen szoros partneri együttműködésükben évről évre sokat dolgoznak azon, hogy mindig olyan ügyet és lehetőséget indítsanak útjára közösen, amely mindkét fél számára kellőképpen innovatív és edukatív. Ennek köszönhetően ez a partnerség túlmutat egy hagyományos szponzoráción, illetve szakmai tekintetben is hiánypótló és maradandó projekteket eredményez, amely minden esetben figyelembe veszi a kortárs előadó-művészet aktuális helyzetét és problémáit.

Kiemelt kép: A Jurányi Inkubátorház épülete (Fotó: Jurányi Inkubátorház)