Október 31-én, 19 órai kezdettel lesz látható-hallható a Csókol hű Miskád című felolvasószínházi előadás a szentendrei Dunaparti Művelődési Házban.

A 26 éves Munkácsy Mihály 1870-ben Siralomház című képével elnyerte kora legrangosabb tárlata, a párizsi Szalon aranyérmét. Egy csapásra ismert festővé vált, ennek ellenére kételkedett a tehetségében, és azt tervezte, hogy otthagyja düsseldorfi műtermét, hazatér Magyarországra és újra asztalosként fog dolgozni. Élete azonban – egy véletlennek köszönhetően – egészen más irányt vett: egy párizsi estélyen találkozott egy luxemburgi arisztokratával, a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével, a polgári származású Cécile Papier-vel. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők….

A Réczei Tamás által írt és rendezett felolvasószínházi előadás kettejük történetének állít emléket, Cécile Papiert Györgyi Anna, Munkács Mihályt Vasvári Csaba alakítja. A bemutató előtt Krasznai Réka művészettörténész tart bevezető előadást.

Kiemelt kép: Györgyi Anna (fotó: Emmer László) és Vasvári Csaba (fotó: Várady Nikolett)