Április 1-jén felolvasószínház és beszélgetés várja a skandináv (dráma)irodalom iránt érdeklődőket a Budaörsi Latinovits Színházban. Az esten Hartai Petra, Páder Petra, Spolarics Andrea, Szőts Orsi, Fröhlich Kristóf és Ilyés Róbert színművészek működnek közre.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy észt ember. Fogta magát és elindult világot látni. Megkérdezhetjük, és joggal, hogy egy külföldön élő észt vajon mit hív otthonának? Szenved az észt ember, mert egy idegen országban kell élnie, vagy boldog emigráns? Különböző számítások szerint körülbelül 200.000 észt emigrált már külföldre az 1,3 millió lakosú Észtországból, és ez a szám folyamatosan növekszik. Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámája – amely 2017-ben elnyerte az Észt Színházi Díjat – ezeknek az embereknek a vallomásai alapján készült. Amiről ebben a darabban olvasunk, nekünk, magyaroknak is fájdalmasan ismerős lehet. 

A drámát Patat Bence ültette át magyar nyelvre, a felolvasószínházi előadás rendezője Böröndi Bence, dramaturgja Németh Nikolett. A történet szereplőit Hartai Petra, Páder Petra, Spolarics Andrea, Szőts Orsi, Fröhlich Kristóf és Ilyés Róbert keltik életre ezen az egy estén. A felolvasás után beszélgetésre is invitálják a nézőket, amelyen részt vesznek az alkotók, valamint az Észt Drámaügynökség képviselői. Ezt követően bemutatják a Napkút Kiadó gondozásában, Sirató Ildikó szerkesztésében nemrég megjelent Valami igazi – Kortárs észt drámák című kötetet, amely hét észt szerző (Liis Aedmaa, Martin Algus, Tiit Aleksejev, Priit Põldma, Tõnu Õnnepalu, Siret Campbell, Andra Teede Társulata) művét tartalmazza. 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a jegy@latinovitsszinhaz.eu e-mail címen lehet megtenni.

Kiemelt kép: Ilyés Róbert, Spolarics Andrea, Hartai Petra (Fotó Budaörsi Latinovits Színház)