Június 21-én zárja a Várkert irodalom idei szezonját, egy rég várt témával és esttel: a Betűbe zárva – Márai Ilona világa című esten Ötvös Anna szerkesztő, Márai-kutató, Hegyi Barbara és László Zsolt színművészek, valamint Szakcsi Lakatos Béla zenész működik közre, a háziasszony Juhász Anna lesz.

Legutóbb 2017-ben, 5 éve beszélgettek a Várkertben Matzner Loláról, Márai Sándor feleségéről: akkor bemutatták életét és kapcsolatát a híres íróval, akit haláláig szeretett. Most egy igazi szenzációval készül a sorozat: beszélgetésben és felolvasószínházban elevenedik meg a sosem olvasott és eddig a nagyközönség számára nem ismert Matzner Lola (Márai Ilona) Betűbe zárva című naplója, amiből egy teljesen új Márai-képet kap majd a hallgatóság.

Márai Sándor 1986 márciusában jegyzi le naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában – vagy ahogy ő írja, „hot line”-on keresztül – kapott egy üzenetet: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor keresi meg a hajóládában az asszony 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elkezdi olvasni ezeket: olyan érzés ez neki, mintha mindennap kapna Lolától egy levelet. Márai újra átéli az együtt töltött napokat, heteket, hónapokat, éveket. Márai Sándorné Matzner Ilona huszonéves korától írt naplót, férje hagyatékában három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fent. Egy élet tele nehézséggel, egy világ tele miszticizmussal, álomfejtéssel, a női lélek mélységeivel – mindez egy zenés felolvasószínházzal gazdagított irodalmi esten az Oroszlános udvarban (eső esetén a Rendezvényteremben).

Kiemelt kép: Matzner Lola és Márai Sándor (Fotó: André Kertész)