Vladimir Anton rendezi a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb darabját, Jevgenyij Svarc A sárkány című művét, amelynek próbafolyamata már kezdetét vette. 

Jevgenyij Lvovics Svarc (1896–1958) szovjet író, több mint húsz színdarab és bábjáték szerzője, nyolc játékfilm forgatókönyvírója. A húszas évek végén kezdett el filozofikus, meseszerű színműveket írni, amelyekben a valóság és fikció keveredik egymással, több művének is mese az alapja, de ezek gondolatisága a felnőttekhez szól. A hatalom nem nézte jó szemmel, több drámájának bemutatását sem engedélyezték. Nem alaptalanul, hiszen például az 1943-ban, a leningrádi blokád idején írott A sárkány című színművébe a sztálini politikával szembeni ellenérzését csempészte bele. A történet főhőse Lancelot lovag (Parti Nagy Lajos átiratában, amelyet a színház is alapul vesz: Láncz L. Ottó), akinek életútja nagyon hasonló Szent Györgyéhez, de ez a mese mégis más kontextusban íródott. A sárkány itt is rátelepszik a városra, és csak akkor hagyja békén annak lakóit, ha minden évben rengeteg tehenet, disznót, tyúkot, libát, zöldséget és egy szűzlányt is ajándékoznak neki. Emberemlékezet óta tart már ez a szomorú állapot, amikor megjelenik a hős lovag, aki szembe szállna a sárkánnyal, de úgy tűnik, a városka lakói nem gyűlölik elnyomójukat, nem akarnak szabadulni tőle, megszokták a sorsukat. Mi több, a városvezetők próbálják megakadályozni a lovagot abban, hogy legyőzze a fenevadat.

Vidám meseként is értelmezhető lenne ez a dráma, de mégis keserű példázatnak tűnik a diktatúrák passzív együttműködő tömegeiről, vagy azokról a szolgalelkű elöljárókról, akiknek egyéni érdekeik fontosabbak, mint a közösség sorsa. Akik a pillanatnyi haszonért feláldozzák a szabadságot, tűrik az elnyomást, és talán még maguknak sem merik bevallani az igazságot. Az előadást a fiatal, román rendező Vladimir Anton állítja színpadra, aki 2006-ban végzett a bukaresti színház és filmművészeti egyetemen, jelenleg ugyanott rendezést tanít, valamint a Csíki Játékszín művészeti vezetője. Pályája kezdetén televíziós sorozatokat is rendezett, de a színház területén otthonosabban mozog: Bukarestben, Brăilán, Brassóban és Székelyudvarhelyen is dolgozott korábban. A Tamási Áron Színház előadásának elkészítésében Márton Erika díszlet- és jelmeztervező, Dálnoky Réka dramaturg és Bocsárdi Magor zeneszerző lesznek a közvetlen munkatársai. Az előadás főbb szerepeiben Pálffy Tiborral, Pignitzky Gellérttel, Nemes Leventével, Kónya-Ütő Bencével, Erdei Gáborral, Korodi Jankával, Szakács Lászlóval és Kolcsár Józseffel találkozhatnak majd a nézők. 

Kiemelt kép: Pillanatkép A sárkány olvasópróbájáról (Fotó: Tamási Áron Színház)