Federico Fellini örökérvényű filmjét, az Országútont viszik színre egy cirkuszi játék keretében a Békéscsabai Jókai Színház művészei.

A színpadi adaptációt a Jászai Mari-díjas Kiss József készítette és ő maga is rendezi a produkciót. Saját elmondása szerint élete legboldogabb pillanata volt, amikor megkapta a jogokat Olaszországból. Az 1954-es filmből korábban készült már balett és opera is, de prózai színházban eddig még nem mutatták be. A téma örökérvényű, amihez nem is szabad hozzányúlni, viszont ezt a nehéz tartalmat „meg kell színesíteni”. Erre találták ki a cirkuszi kerettörténetet, a bohócokat, akik mintegy ellenpontként jelennek meg a színen, és segítik, hogy a nézők megemésszék, átgondolják a látottakat. „Aztán a dráma fokozódik, a bohócok finoman elmaradoznak, hogy a darab végén szomorúan visszatérjenek. Érdekes kettősség ez” – mondta el Kiss. A darabot Nino Rota ismert filmzenéje festi alá, a díszleteket Horesnyi Balázs, a jelmezeket Igaz-Juhász Katalin tervezi.

A történet szerint Zampano, a vándormutatványos új partnernőt keres turnéjához. Előző, tisztázatlan körülmények között meghalt segédje utódaként fillérekért megvásárolja Gelsominát, a félkegyelmű kislányt, hogy inasa legyen kezdetleges mutatványaihoz. A lány hűséges, odaadó és alázatos, míg Zampano kegyetlen és durva, nem törődik a lány érzéseivel, sokszor megalázza. Ám megjelenik a Bolond, a kötéltáncos akrobata, aki Gelsomina pártjára áll. A főbb szerepekben Bartus Gyula, Földesi Ágnes Villő, Czitor Attila, Kovács Edit és Tege Antal láthatók.

A közönség először március 25-én, a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban láthatja a darabot, amely Békéscsabán április 28-án debütál.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Országúton próbájáról (Fotó: Bere Mátyás/Békéscsabai Jókai Színház)