Tíz új bemutatóval, új társulati tagokkal, szigorú biztonsági intézkedésekkel és vadonatúj streaming szolgáltatással jelentkezik az Örkény Színház új évadja. Ám elsőként az előző évad három, a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatóját pótolja a társulat.

Az első pótelőadásra szeptember 18-án kerül sor: az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre ’84 címmel, Widder Kristóf rendezésében. A 2020/2021-es évadban – a klasszikus produkciók mellett – a fiatal rendezőknek köszönhetően szerepet kapnak a szokatlan műfajok és az új színpadi hangok is. A társulat három művésszel bővül: Józsa Bettina és Bajomi Nagy György új tagként szerződik ősztől az Örkénybe, és visszatér a társulatba Szandtner Anna.

A hagyományos színházi bemutatókkal párhuzamosan a teátrum megkezdi előadásainak rendszeres, élő online közvetítését. Az Örkény Stream Stúdió jelenleg tesztüzem alatt van, ám a tervek szerint októbertől indulnak a több kamerás közvetítések, amelyeket a nézők egy átlagos színházjegy áráért tekinthetnek meg a készülékeiken keresztül. Bizonyos előadások után akár virtuális közönségtalálkozóra vagy interaktív chatelésre is lesz lehetőség.

Az Örkény Színház az alkotó vágy mellett természetesen a közönsége biztonságát is szem előtt tartja. Fokozottan ügyelnek a nézőterek fertőtlenítésére, valamint a létszámot félházban limitálták a tömörülés elkerülése miatt. Az előcsarnokba való belépésnél a nézők testhőmérséklet-ellenőrzésre számíthatnak, a maszkviselés kötelező lesz. A sorbanállást elkerülendő a ruhatár-használat megszűnik, a kabátokat be lehet vinni a nézőtérre. Jegyvásárlásra személyesen is van lehetőség, ám a színház arra kéri nézőit, hogy ha csak tehetik, jegyüket online váltsák meg, akár hagyományos, akár stream-előadásról van szó.

Kiemelt kép: Az Örkény Színház társulata a 2020/2021-es évadban (Fotó: Horváth Judit)