Pénteken tartották Simándy József Kossuth-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész bronz mellszobrának avató ünnepségét, Kelemen Kristóf alkotása a szegedi Dóm tér Nemzeti Pantheonjába került a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója alkalmából.

Simándy 1943 és 1945 között a Zeneakadémián tanult dr. Székelyhidy Ferenc növendékeként. Már a háború alatt az Operaház kórusában énekelt, szólóénekesként 1946-ban a Szegedi Nemzeti Színházban mutatkozott be: Bizet Carmen című operájában Don José szerepét játszotta. 1947-től az Operaház társulaton kívüli magánénekese lett, amelynek örökös tagjává 1990-ben választották. 1959-ben Erkel Ferenc Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok, a címszerepben az operaénekessel. Simándy József 1978 nyaráig a fesztivál 41 előadásban játszott főszerepet.  1978-tól a Zeneakadámián tanított. Emlékét  a kétévente megrendezett, a nevét viselő országos énekverseny is őrzi Szegeden.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Európa egyik legfontosabb kulturális eseménye, amelyről nem eshet úgy szó, hogy ne említsék a kezdeteknél jelen lévő művészeket. Simándy neve hosszú évekig egybeforrt a fesztivállal – mondta Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója beszédében, aki kitért arra is, hogy Simándy József egyszerre volt európai polgár és mélyen magyar, egyaránt felejthetetlen alakításokat nyújtott a világ operairodalmának főszerepeiben és Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepében is.

Simándy József bronz mellszobra (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Kiemelt kép: Szinetár Miklós a szoboravatáson (Fotó: Rosta Tibor / MTI)