Emléktáblát állított Debrecenben a 2015-ben elhunyt Kóti Árpád, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület.

Kóti Árpád születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán leplezte le Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke az emléktáblát, amelyet Stremeny Géza szobrászművész tervezett. Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház egykori és a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója személyes hangvételű felszólalásban idézte fel az együtt töltött éveket az avatás előtti ünnepségen: „Itt van velünk, nagy mozdulatai, gesztusai velünk élnek, gyarapítják a színházi anekdotahalmazt”. Vidnyánszky szerint Kóti Árpád jól példázza „a nagy magyar vidéki színész sorsát”, amely „egyszerre csodálatos és tragikus”. Csodálatos abból a szempontból, hogy befogadta egy város, ahol jól érezte magát, szerették őt, ahol nagy szerepek sorát játszhatta el, ahol évtizedeken keresztül a színház meghatározó alakja volt, ugyanakkor tragikus, mert hiába volt nagy színész, a városon kívül nem ismerték.

A Nemzeti Színház és a MASZK az idén elindított programja keretében emléktáblát állít a Nemzet Színészei elismerés viselői közül azoknak, akik már nincsenek közöttünk, és emléküket még nem őrzi tábla. Így került szimbolikus jelkép az idén Bitskei Tibor és Kóti Árpád egykori otthonára. Az elkövetkezőkben Szabó Gyula, Gera Zoltán, Zenthe Ferenc, Kállai Ferenc, Darvas Iván emlékét őrzi majd egy-egy tábla.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila és Hegedűs D. Géza Kóti Árpád emléktáblájának avatásán (fotó: Máthé András)