Ma ünnepli 50. születésnapját Fekete Ernő Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Fekete Ernő Szombathelyen látta meg a napvilágot 1972. március 19-én, Fekete Tibor néven (a színházi világban a Fekete Tibor már foglalt volt, így elhunyt édesapjára emlékezve a Fekete Ernő művésznevet választotta). A kezdetektől fogva színésznek készült, 16 évesen már fellépett a szombathelyi Ferrum Színpadon és Ki mit tud? vetélkedőt nyert versmondó kategóriában. Veszprémben segédszínészként szerez tapasztalatot, a főiskolán Kapás Dezső tanítványává válik, de mesterének tekinti Horvai Istvánt, Ascher Tamást, Benedek Miklóst és Máté Gábort is. 1995-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, amely után három teátrum is tárt karokkal várta, köztük az Új Színházzal, ahol a gyakorlatát töltötte. Végül Ascher hatására a budapesti Katona József Színházhoz szerződött, aminek azóta is tagja. 

Fekete Ernő a Tartuffe próbáján (Fotó: Horváth Judit)

Megszámlálhatatlanul sok szerepben bukkant már fel a színpadon az évek során, megfordult az Orlai Produkciós Irodánál, a Radnóti Színháznál és az Átriumban is, jelenleg pedig a Katona József Színházban és annak Kamrájában várja a közönséget olyan előadásokkal, mint az Ahogy tetszik, az Ascher Tamás Háromszéken, a Tartuffe, A Platonov, az Apák és fiúk, a Főtitkárok, valamint az Isten, haza, család. Nem idegen számára a rádiószínház, a felolvasás és a hangoskönyvek sem, ahogyan a filmek és sorozatok világának is gyakori látogatója többek között olyan alkotásokban felbukkanva, mint a Sorstalanság, a Kincsem, a Seveled, az Így vagy tökéletes, a Társas játék, az Alvilág és a Mintaapák.

A legnagyobb népszerűséget azonban szinkronszerepeinek köszönheti, hiszen olyan világsztároknak kölcsönzi rendszeresen a hangját, mint Robert Downey Jr., Christian Bale, Javier Bardem és Jon Hamm. Legismertebb karaktere a Marvel szuperhőse, Tony Stark/Vasember, de volt ő már Salazar kapitány (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), Snoke (Star Wars: Az utolsó Jedik), Jacob Kowalski (Legendás állatok és megfigyelésük), Magneto (X-Men: Sötét Főnix), Batman/Bruce Wayne (A sötét lovag-trilógia), Raoul Silva (Skyfall) és Sherlock Holmes is, közel félezer szinkron kötődik a nevéhez. 

Béres Márta, Fekete Ernő – Így vagy tökéletes (Fotó: PORT)

Munkásságát többször is elismerték Vastaps-díjjal, a Színikritikusok díjával és Súgó Csiga díjjal, valamint a 2003-as Pécsi Országos Színházi Találkozón őt választották a legjobb férfi főszereplőnek. 2002-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2010-ben érdemes művésszé vált, 2020-ban pedig a Magyar Filmdíjat vihette haza a „legjobb férfi főszereplő (tévéfilm)” kategóriában. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Fekete Ernő (Fotó: Katona József Színház)