Napjainkban virágkorukat élik a különböző tematikájú városi séták: már nemcsak a külföldiek, hanem az adott település lakói is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak saját lakhelyük felé. Országszerte népszerűek ezek a vezetett túrák, sikerüket pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre több, ezzel kapcsolatos kötet jelenik meg. Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatában eddig megjelent könyvei is kimondottan nagy sikernek örvendenek, ami nem csoda, hiszen ezek a kisméretű, ám annál informatívabb kötetek egy-egy kisebb területet ölelnek fel, így nyújtva ezekről jóval átfogóbb képet.

A marosvásárhelyi születésű Tittel Kinga végzettségét tekintve közgazdász. 2000 és 2004 között eleinte idegenvezetőként Tunéziában, majd három és fél évig óceánjáró hajók fedélzetén, kirándulásszervezőként dolgozott, Dél-Amerikától Alaszkáig közel 70 országba jutott el. 2004 és 2005 között posztgraduális képzés keretében elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem és az Université Marc Bloch közös programját, a Nemzetközi Fordító- és Tolmácsképzőt. Első gyermeke 2007-ben, a második 2009-ben született meg, a velük töltött évek alatt a nyelvi és egyéb megtanult készségek megtartása végett hobbi szinten idegenvezetőként kezdett dolgozni Budapesten és környékén. 2016 végén jelent meg a Kolibri Kiadónál első könyve, a Mesélő Budapest, amelynek azóta debütált már az angol nyelvű kiadása is. A könyv megjelenése és sikerei után az idegenvezetés és az írás kétpólusú ritmusa mellett az ifjabb korosztály felé fordult: osztálykirándulásokra, tematikus városnéző sétákra visz gyerekeket, emellett könyvtárak, művelődési házak meghívására beszél a könyvről és a fővároshoz fűződő viszonyáról, valamint folytatta az írást, új témák, új ötletek bűvöletében. Így született meg a Mesélő Budapest „kistestvére”, a Mesélő zsebkönyvek, amelynek eddig három kötete jelent meg.

A Budai Vár (Fotó: Sztudva Gyöngyi)

Az első kötet, A Várnegyed titkai (2019), ahogyan a címe is mutatja a Budai Várba és környékére invitálja az olvasót. Képzeletbeli (vagy akár tényleges) utazásunk a Bécsi kapu téren veszi kezdetét, ahonnan könnyedén ellátogathatunk a Budavári evangélikus templomba vagy éppen az Országos Levéltárba, vagy megcsodálhatjuk Kodály Zoltán szobrát. Végigsétálhatunk a Kapisztrán téren és a Tóth Árpád sétányon vagy éppen az Úri utcán – itt betekinthetünk a 9. szám alatti Labirintusba is, ahol Drakula gróf idealizált síremléke is található (noha Vlad Tepes egy percet sem töltött el itt fogolyként). Érdekes információkat tudhatunk meg a Szentháromság téren található Mátyás-templomról, a Halászbástyáról és a Sziklakórházról, majd a Dísz tér és a Szent György tér következik, ahol többtucatnyi izgalmas történet és gyönyörű épület vár ránk. Az utazás a Várkert Bazárban és a Clark Ádám téren ér véget.

A Duna kincsei (2020) központi témája mi más is lehetne, mint Magyarország legnagyobb folyója, a sokak által annyira szeretett Duna. Ez a kötet egészen más felépítést kapott, mint az előző, hiszen itt egy hosszabb, ám annál élvezetesebb történeti áttekintést kapunk a Dunáról: annak szabályozásától az árvízvédelemtől kezdve, az áru- és személyszállításon, valamint a folyón közlekedő tucatnyi vízi járművön keresztül, a kikötőkig és rakpartokig bezárólag. Jeles eseményekből sem volt hiány: láthatunk képet a befagyott folyóról, a Dunai Regattáról, de szóba kerül az elmúlt évek egyik nagy tragédiája, a Hableány katasztrófája is. A kötet második felében a Budát és Pestet összekötő hidakról olvashatunk, a legutolsó fejezetet pedig a szigeteknek, öblöknek, partszakaszoknak szentelte a szerző.

Margit-híd (Fotó: csodalatosbudapest.hu)

Az eddigi utolsó kötet, a Kilátók és miniszobrok (2021) két tematikára épül. A nagyobb részt (nagyjából háromnegyed) a kilátók teszik ki: elsőként a pesti oldalt vehetjük górcső alá, többek között a Szent István-Bazilikát, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot, a Szent László-templomot, a Vajdahunyad várát vagy éppen a Nemzeti Színház melletti Zikkuratot. Ezek elsőre meglehetősen nehezen illeszkednek a kilátók sorai közé, de ha jobban belegondolunk ezen épületet bizonyos pontjairól, valamint a tornyokból beláthatjuk a város egy szeletét, máris megértjük, miért kaptak helyet a kötetben. A második nagy fejezet Budára kalauzolja az olvasót: az utazás a rózsadombi Gül Baba türbéjénél kezdődik, a Mátyás-templomnál folytatódik, majd következik a Gellért-, a János- (Erzsébet-kilátó), a Sas-, a Hárs- és a Hármashatár-hegy, valamint a Normafa. A felsorolás itt nem teljeskörű, ennél jóval több helyszínt felvonultat a szerző (talán olyat is, amiről eddig még a budapestiek többsége sem hallott), a sort pedig a Margit-szigeti víztorony zárja. A kötet utolsó részében az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kolodko Mihály által készített szobrokat ismerhetjük meg (a kötet megjelenésekor ezek száma a fővárosban 24 volt).

Mindhárom könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy akár otthon, a fotelben ülve, részben képzeletben, részben emlékeinkre hagyatkozva járjuk be újból Budapest utcáit, tereit, nevezetes épületeit, megismerve érdekes és nem egyszer meglepő történeteit, de sokkal nagyobb lesz az élmény, ha rászánunk egy teljes napot a valódi utazásra, és kezünkben a könyvvel járjuk be a fővárost. Így élőben csodálhatjuk meg azt, amiről olvasunk, és talán az emlék is maradandóbb lesz. Az első két kötet végén maga a szerző is játékra hív minket: a megadott fotók alapján kell megkeresnünk bizonyos táblákat, szobrokat, kapukat, a miniszobrok esetén pedig egyenesen adja magát, hogy felkerekedjünk és igazi felfedezőkké válhassunk.

Tittel Kinga: Mesélő Zsebkönyvek, Kolibri Kiadó
A várnegyed titkai, illusztrálta: Kecskés Judit, 168 oldal
A Duna kincsei, illusztrálta: Garaczi Glória, 196 oldal
Kilátók és miniszobrok, illusztrálta: Kecskés Judit, 200 oldal

Kiemelt kép: Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok (Fotó: Kultúrpara)