A Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával léptek fel a fecskék védelmében a Fertő-tónál. A fecskék védettek, számuk az utóbbi években annyira lecsökkent az emberi tevékenységek miatt, hogy becslések szerint öt éven belül eltűnhetnek Magyarországról. Az akcióban az aktivisták azt a műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a Fertő tavi gigaberuházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését.

A művésznő azt mondta a fennálló helyzetől : „A helyiek szerint több ezer fecskefészek volt itt az elmúlt években, ezek zömét a többi cölöpház lebontásával már elpuszították. Ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy legalább a megmaradt fészkelőhelyeket megmentsük az itt élő fecskék számára. Nem vehetjük el az otthonukat, amiért több mint 8000 kilométert röpültek haza.”

„A fecske, amely annyira fontos része a magyar léleknek, akár öt éven belül eltűnhet a hazánkból – ezt egyszerűen nem engedhetjük meg. Felfoghatatlan és mélyen erkölcstelen, hogy egy ilyen természetpusztító ötletet nemhogy megakadályozni nem próbál az állam, de ő maga az elkövető. Hiszen nem elég, hogy ez a luxusberuházás számos törvényt és nemzetközi egyezményt sért, mindez ráadásul közpénzből történik.” – fogalmazott Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője.

A beruházás számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti.

Kiemelt kép: Fertő tó fecskementő Greenpeace akció Rodics Katalin és Udvaros Dorottya  (Forrás: Járdány Bence Greenpeace)