Múlt héten teljes gőzerővel indult el újra a munka a Weöres Sándor Színházban, ahol megtartották az Abigail bulija című előadás olvasópróbáját, melynek bemutatóját már februárra tervezi a teátrum.

A művet Mike Leigh, angol filmrendező írta, aki eredetileg a kamerák elé kívánkozott, mintsem azok mögé. A londoni Royal Academy színművész szakán kezdte tanulmányait, ám az ott töltött idő alatt rájött, hogy sokkal inkább az írás és a rendezés áll hozzá közel, így átiratkozott London Filmiskolájába. Karrierjét a színház falain belül kezdte, több színdarab fűződik a nevéhez íróként és rendezőként is egyaránt. Az Abigail bulija című műve is az egyik korai színdarabjai közé tartozik, melyet 1977-ben mutatott be saját rendezésében Londonban. Az előadásnak olyan nagy sikere lett, hogy a premier évében tévéfelvétel is készült az egyik estéről, melyet a BBC közvetített nemcsak Angliában, hanem Skóciában is.

A történet egy kertvárosi szelíd kis összejövetel estéjét meséli el, amely néhány pohár bor és egyéb alkoholos ital után nem sokáig marad szelíd. Susan kamaszlánya, Abigail bulit szervez, így az édesanya úgy dönt, hogy rá is ráférne a kikapcsolódás. Az estét a szomszéd házaspárnál, Beverlynél és Laurence-nél tölti, hozzájuk pedig csatlakozik még egy házaspár, Angela és Tony személyében, mellyel teljessé is válik a felnőttek „bulija”. „Az új szomszédok felületesen és kissé zavartan csevegnek, de ahogy az italok fogynak, a gátlások oldódnak, és lassan kiderül, hogy mit rejt magában a tehetős kertvárosi élet, miközben Abigail bulijának zaja egyre hangosabban átszűrődik…” – írja az előadás színlapja. Leigh darabját először 2015-ben mutatták be Magyarországon a Katona József Színházban, most pedig Czukor Balázs rendezésében tér vissza a Szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára. Az Abigail bulija bemutatóját február 12-ére tervezi a teátrum, a dátum azonban még változhat a vírushelyzet alakulásával. Az előadásban színpadra lép: Nagy Cili, Kelemen Zoltán, Herman Flóra, Antal D. Csaba és Bálint Éva.           

Kiemelt kép: Pillanatkép az Abigail bulija című előadás olvasópróbájáról (Fotó: Mészáros Zsolt)