Február 7-én jelenik meg Grecsó Krisztián legújabb, Valami népi című novelláskötete, amely – a szerző szavaival élve – „20 év után megszólítja a Pletykaanyut. Számot vet azzal, mit is jelent parasztnak lenni. Illetve mit jelentett egykor, a nagyszüleim generációjának és mit jelent most.”

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés. A kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg. 

Habár az új könyvet akkor még nem, de az eddigieket – köztük akár a POKET zsebkönyvként frissen megjelent Ami elhasadt címűt, amely Grecsó három korai verseskötetét tartalmazza – most lehetőségünk nyílik aláíratni is, a szerző ugyanis december 14-én 17 órától dedikál a Fókusz Könyváruházban (1074 Budapest, Rákóczi út 14.). 

Kiemelt kép: Grecsó Krisztián (Fotó: Bulla Bea)