Fekete Linda, Kálid Artúr és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével február 17-én mutatják be Veresegyházán a Veres 1 Színházban a Nap, árnyék, boszorkány című előadást. 

A Móricz Zsigmond Erdély trilógiájának második és harmadik részéből (A nagy fejedelem és A nap árnyéka), valamint a Boszorkány című színművéből írt darab fordulatos, humorral gazdagon átszőtt, több szinten működő hatalmi és szerelmi játszma. A politika és a szerelmi háromszög egymásba fonódása, az intrikák, megcsalások és megcsalatások, féltékenység és behódolás, mind-mind keresztül-kasul hálózzák be ezt a modern feldolgozást, mely sokszor hangosan és ironikusan kérdez rá nemzeti önazonosság-tudatunkra. Harcol itt egymással múlt és jelen, a kanti etika és a machiavellista államrezon, magán- és közérdek, magán- és közélet, férfi és férfi, férfi és nő, nő és nő, katolikus és református, király- és törökpárti, barokk és reneszánsz, perzselő hiedelmek és hideg racionalitás, Európa és Ázsia, plebejus és arisztokrata. A történetmesélés fordulatai során pedig egyvalami egészen biztosan világossá válik: egy országvezető is tévelygő magánemberként éli meg mindennapjait, aki a rárótt feladat súlya alatt görnyedve talán nem is sejti, hogy távlatos gondolkodású, történelmi léptékű államférfiként ítéli majd meg az utókor, miközben ő maga ágytól ágyig tartó nyomorult menekülése közben a hatalom megragadása és megtartása kérdései között őrlődik tanácstalanul és többnyire reménytelenül.

A Venyige Sándor által írt darabot 1998-ban az év három legjobb magyar kortárs drámája közé választották, ősbemutatójára egy évvel később, 1999-ben került sor a Pécsi Tudományegyetem színháza, a Janus Egyetemi Színház előadásában, Mikuli János rendezésében. Most, több mint 20 évvel később Janik László álmodja színre a művet Fekete Lindával, Kálid Artúrral és Nagyváradi Erzsébettel a főszerepben, akik mellett Krajnik-Balogh Gábor, Szemán Béla, Megyeri Zoltán, Stubnya Béla, Turóczi Éva, Fellinger Domonkos, Haik Viktória és Takács-Kiss Zsuzsanna tűnik fel a színpadon. A Gózon Gyula Kamaraszínház és a Veres 1 Színház koprodukciójában érkező darab először Veresegyházán lesz látható, de a tervek szerint a későbbiekben az ország több pontján is bemutatkozik. 

Kiemelt kép: A Nap, árnyék, boszorkány plakátja (Fotó: Veres 1 Színház)