November végén tartotta a Nemzeti Színház az év első nagyszínpadi bemutatójának szánt Don Juan olvasópróbáját (idő közben A kaukázusi krétakör őszre tervezett premierje átkerült 2023. január 7-re, amelyet meg is tartottak a hétvégén), a teátrum művészeivel ismét a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője, Alekszandar Popovszki dolgozik.

Molière ötfelvonásos drámája két olasz (Cicognini, Giliberto) és két francia (Dorimon, Villiers) előzmény nyomán íródott: Don Juan Tenorio, a szabados életű sevillai nemes történetét dolgozza fel, aki elcsavarta az összes útjába kerülő bármely rendű és rangú nő fejét, házasságot ígérve nekik – majd az ebből fakadó konfliktushelyzeteket furfanggal és csellel oldotta meg. Ám a modern komédia megteremtője továbbszőtte a mesét, a sírjából kőszoborként visszatérő, ártatlanul lemészárolt hős bosszúját is nyomon követhetjük a szüzsében. Ettől Molière címszereplője sokkal árnyaltabb figurává válik, kevesebbet csábít nyílt színen, sőt számos alkalommal kommentálja is saját tetteit, istentagadó érveket hangoztatva, egészen addig, amíg saját maga árnyékává nem válik, szerelemre képtelenül csak bámulja mások boldogságát. Záró monológja – amelyben a képmutatás mesterségéről értekezik – hasonlatossá teszi saját megteremtőjéhez, Molière-hez, a korának erényszámba menő bűneit kipellengérező szerzőhöz, aki ezen mű – és a Tartuffe – megírásával új korszakot kezdett: a mulattatást cserélte a szigorú figyelmeztetés nehéz terhére.

„A képmutatás divatos bűn, és mint minden divatos bűn, erénynek számít” – fogalmaz az előadás rendezője, aki ismét a Nemzeti társulatának kiemelkedő fiatal tehetségét, Bordás Rolandot kérte fel a darab főszerepére (A Mester és Margaritában Wolandot alakította a Junior Prima díjas színművész – A szerk.). Az emberi és az emberfeletti szellemvilág kapcsolódásának lélektani elemzését célul kitűzű előadásban színpadra lép mások mellett Rácz József (Sganarelle), Szász Júlia (Donna Elvira) és Udvaros Dorottya is (titokzatos nő).

A premierre február 8-án, 19 órakor kerül sor a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Kiemelt kép: Bordás Roland és Katona Kinga a Don Juan próbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)