Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál mobillal, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. A naponta megjelenő újabb és újabb képeknek hamarosan hatalmas rajongótábora lett a Facebookon. Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér ezekből a fotókból választotta ki az alkotóval közösen a 40 legizgalmasabb képet, amelyeket a Hunyadi téren láthatott tavasszal a nagyközönség. A parafrázisok nagy felbontásban, az eredeti alkotásokkal párba állítva most a Városmajori Szabadtéri Színpad körül is megtekinthető.

A téma kiválasztását nagyban befolyásolta az átalakuló művésznő pillanatnyi hangulata. Elmondása szerint nem tökéletességre törekedett, a folyamat fontosabb összetevőjének érzi, hogy alkotásain át tudjon lényegülni a megformált karaktere személyiségébe. Érzései szerint a parafrázisoknak lesz folytatása, még ha nem is pontosan ebben a formában. Ha ez mégsem valósul meg, akkor is boldog, hogy a járványügyi helyzet nehézségei mellett egy plusz pozitív töltetű munkát adhatott ki a kezei közül.

„Még 2020. márciusában, a karantén elején láttam egy Getty Múzeumos festményutánzatot a neten, és izgalmasnak találtam. Aztán a Szépművészeti Múzeum is elindított egy online játékot, minden héten vártak egy parafrázist, a legjobbak nyertek, hát én is beküldtem egyet: és nyertem vele. Ez volt a Szent Rókus parafrázisom. Attól kezdve behúzott a műfaj, észre sem vettem, hogy már magamnak játszom a négy fal között. … Hosszú, macerás folyamat egy ilyen utánzat elkészítése, de a végtermék mindenért kárpótol. A képek pikantériája, hogy én fotózom őket telefonnal, ahogy az utómunkákat is azzal készítem, különböző applikációk segítségével.” – mesélte a művésznő.

Fazakas Júlia Székelyudvarhelyen született, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen diplomázott. 2000 óta él Budapesten, azóta több színházban is játszott, többek között a Szkéné, a József Attila, az RS9 Színházban, a Stúdió K-ban, a TRIP hajón, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban. Jelenleg az Én vagyok a szél című előadás online verziójában az egyik főszerepét alakítja. Régóta énekel zenekarokban: az Eugenia Formációban, amely a román, orosz, lengyel, balkáni sírvavigadós punk képviselője, a Maria Tănase román énekesnő dalait feldolgozó DOR-ban, a saját pop-rock és lírai dalokat játszó Pozitív mellékhatásban vagy a balkán világzenei együttesben, a Trandafirban. A sokoldalú művész, a színészkedés mellett énekel, a jelmeztervezésbe is belekóstolt, de dolgozott rendezőként és szerkesztőként is.

Kiemelt kép: Fazekas Júlia és a parafrázisok sorozat (Forrás:szinhaz.online)