Ma ünnepli 45. születésnapját Farkasházi Réka színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus.

Farkasházi Réka Cegléden, született 1977. augusztus 16-án Farkasházi István népművelő és Weisz Zsuzsanna kozmetikus első lányaként (húga, Eszter 1984-ben látott napvilágot). Mindössze 17 éves volt, amikor szerepet kapott Elek Judit Ébredés című filmjében, majd a gimnázium befejezését követően felvették a Gór Nagy Mária Színitanodába. 2002-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődésszervező szakán, 2018-ban pedig a Veszprémi Pannon Egyetemen színház- és drámapedagógusként szerzett diplomát. A színpadon többek között olyan előadásokban láthatta őt a közönség , mint a Tanulmány a nőkről (Dr. Képes Vera), az Elsötétítés (Nő), A szabin nők elrablása (Etelka), az Acélmagnóliák (Shelby Eatenton-Latcherie), vagy az Oscar (Jacqueline).

Országos ismertségét mégsem a színpadi szerepeinek, hanem a televíziónak köszönheti. A nagy kiugrás előtt többek között a Família Kft., a Na végre, itt a nyár és a Hasutasok című szériákban tűnt fel, hazánk számára azonban 1998-ban vált eggyé a Barátok közt Kertész Mónikájával. A későbbiekben szerepelt showműsorokban (Hal a tortán, Szombati esti láz), de a televíziós sorozatok rajongóinak sem kellett nélkülözniük. Így például láthattuk a Terápiában, A tanárban és a Keresztanyuban. 

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar (Fotó: Farkasházi Réka és a Tintanyúl)

2006-ban Kálmán Tamással (gitár, ének), Csiszár Ferenccel (gitár, ének), Studniczky Lászlóval (basszusgitár) és Delov Jávorral (dob) közösen alapították meg a Farkasházi Réka és a Tintanyúl nevű zenekart, azzal a céllal, hogy a kortárs gyerekvers-irodalmat zenei köntösben népszerűsíthessék országszerte. A tagok nagy igénnyel választják ki a szövegeket, írják a dalokat, valamint nagy gondot fordítanak a hangszerelésre és a minden esetben élő előadásra és stúdiómunkára.

Farkasházi Réka 2001-ben ment férjhez Sárközy Bencéhez (a 2011-ben alakult Libri Kiadói Csoport társtulajdonosa, kiadási igazgatója), akit még a gimnáziumból ismert. Az esküvő után, 3 évvel később megszületett a kisfiuk, Benjamin, 2009-ben Rebeka, 2018-ban pedig Tamara. Utóbbi kettő feltehetően különösen büszke arra, hogy a Jégvarázs Elzája az ő édesanyjuk hangján szólal meg.

Kiemelt kép: Farkasházi Réka (Fotó: ruzsesmas.hu)