A Székesfehérvári Balett Színház trianoni veszteségről készült balettjét mutatja be december elsején az M5 csatorna.

A Fantomfájdalom története történelmileg hiteles eseményekre és motívumokra építő fikció, melyben sok valós elem van, akár meg is történhetett volna. A táncdráma két olyan fiatal férfi sorsát követi nyomon, akik a kadétiskolában kötöttek barátságot, később pedig mind a galíciai, mind az olasz fronton együtt harcoltak. Közben a barátságból rokonság lesz, ugyanis egymás húgát veszik el feleségül.

A József Attila-díjas L. Simon László történetére az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kocsák Tibor szerzett zenét, és a Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója készített koreográfiát.

Az előadás ugyan a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, de nem törekszik a döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók a hétköznapi emberek sorsán, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy ország felszabdalása, és a nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére.

Az előadás premierjét a koronavírus-járvány miatt júniusban már el kellett halasztani, de a december elsejére tervezett bemutatót nem napolják el: a Nemzeti Táncszínházban készült filmfelvételt a közönség ma 21.00 órakor nézheti meg az M5 csatornán.

Az előadást a tervek szerint jövőre Budapesten és Székesfehérváron is bemutatják majd, ezt követően pedig utaztatni fogják az országban, a partiumi, és egyéb határon túli magyar területeken is.

További információk a teátrum online felületein találhatók.

Kiemelt kép: Fantomfájdalom (Fotó: fehervaribalett.hu)