1922-ben alapították meg Budapest első közparkjának szabadtéri színházát, így az idei esemény egyben a hely 100 éves fennállását is ünnepli a kultúra mellett. Az eltelt évtizedek során a művészetek világa folyamatosan formálódott és bővült, műfajelegyek alakultak ki, örökbecsű darabok születtek, amiképpen a világban, úgy Magyarországon is. A szervezők ezt lekövetve egy végtelenül sokszínű kínálattal készültek a Városmajori Szabadtéri Színpad centenáriumára.

Mindenekelőtt a Budastepnek köszönhetően az érdeklődők egy kellemes séta során ismerhetik meg a park és színház történetét és jellegzetességeit, a túrák pedig igény szerint filmvetítésekben vagy próbalátogatásokban végződhetnek. Ha már magunkba szívtuk a hely miliőjét, továbbléphetünk a testet-lelket feltöltő programokra. Az idei szezonban is számíthatunk koncertekre (fellép többek között a Szabó Balázs Bandája, Falusi Mariann, a Benkó Dixieland Band, Palya Bea, a Honeybeast és a 30Y), humoristákra (Kiss Ádám, Kovács András Péter és Hadházi László lesznek a hangulatfelelősök), gyermekműsorokra (Halász Judit kihagyhatatlan, de itt lesz sok más mellett Süsü is), illetve színészek kedvenc filmjeire is (megnézhetjük Nagy Ervin, Alföldi Róbert és Mucsi Zoltán választását is).

A felhozatal jelentős részét azonban a színdarabok teszik ki. A Városmajori Szabadtéri Színpad helyet biztosít a vidéki színházaknak és a fővárosi teátrumoknak egyaránt, ennek köszönhetően – a teljesség igénye nélkül – a Kőszegi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, a Gyulai Várszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Hatszín Teátrum, a Budaörsi Latinovits Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Katona József Színház, a szolnoki Szigligeti Színház és a Miskolci Nemzeti Színház társulatai is szerepelni fognak. Nagyszerű élmény átböngészni a műsornaptárat, rácsodálkozni a nevekre és felfedezni a változatosabbnál változatosabb programokat, amelyek mindegyikét egy örökkévalóság lenne körüljárni, viszont kiválasztottunk hármat közülük, amik illusztrálhatják az esemény sokoldalúságát.

Jelenet a tatabányai Jászai Mari Színház Illatszertár című előadásából (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Június 20-án, hétfőn este egy klasszikus romantikus komédiát, László Miklós Illatszertárát láthatja a közönség a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékaként. A Budapesten, a boldog békeidőkben játszódó darab középpontjában egy Váci utcai drogéria áll, amelynek személyzete a gazdasági válság ellenére látszólag gondtalan életet él, ám valójában mindenkinek más jár a fejében: szerelem, szakítás, csalás, álmodozás, ámítás, félreértés, illúziók és ledőlő képzetek. A keserédes, mégis szép színjáték Szikszai Rémusz rendezésében, a Népház Show Formációs Táncegyüttes közreműködésével kerül a szabadtéri színház publikuma elé, a főbb szerepekben Kardos Róberttel, Crespo Rodrigóval, Széles Tamással, Mikola Gergővel, Bartos Ágival és Pilnay Sárával.

Jelenet az Orlai Produkciós Iroda Balkán kilátással című előadásából (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

A drogériák világát két egymásra néző erkély váltja fel június 22-én, szerdán este, amikor is az Orlai Produkciós Iroda Kocsis Gergely rendezésében mutatja be Will Calhoun kevésszereplős darabját, a Balkon kilátással című komédiát. A világhírű Jóbarátok sorozat egyik írójának alkotása nagy adag humorral mutatja be „az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát”, és teszi mindezt két emberen keresztül. Az egyik erkélyen a magába forduló, elszigetelten élő Alvin (Ötvös András), a másikon a vidám és nyitott Karen (Péter Kata) foglal helyet: férfi és nő, optimista és pesszimista. Két eltérő szemlélet, amiknek az összecsapása egyszerre szórakoztató és átélhető is – főleg azok után, hogy az utóbbi időben sokan megtapasztalták a bezártságot, a befordulást.

Jelenet a Győri Balett Anna Karenina című előadásából (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Június 24-én Lev Tolsztoj örökzöldjét, az Anna Kareninát élhetjük át újra, ám nem a hagyományos formában, ugyanis a magyar táncélet egyik meghatározó együttese, a Győri Balett adja elő a kultikus művet. A Győri Balett repertoárja nem ismer határokat, a klasszikus balettől a kortárs táncig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig mindent felölel, 1979-es megalapítása óta pedig bejárta már a világot. A nyár első hónapjának végén a budapesti ég alatt keltik életre a Seregi- és Harangozó-díjas érdemes művész, Velekei László koreográfiájával az irodalom egyik legnagyobb hősnőjét. A Tolsztoj egyik tragikus élményéből született regény története szerint Anna Karenina (Marjai Lili Anna) bátyja kérésére Moszkvába utazik, és összetalálkozik Vronszkijjal (Jekli Zoltán), egy jóvágású katonatiszttel, aki előtt fényes karrier áll, ezzel pedig egy csapásra megváltozik a lány élete.

Noha ezt a három előadást június végén játsszák, azonban a Városmajori Szabadtéri Színpad 2022-es kínálata ennél jóval szélesebb időszakot fed le: június 1-től egészen szeptember 10-ig várják a kikapcsolódni vágyó, kultúrára éhes nézőket, akik a négy fal helyett kötöttségek nélkül szeretnének bekapcsolódni a művészetek áramlásába. Jegyek a hivatalos honlapon kaphatók különböző árkategóriákban, így mindenki megtalálhatja az ízléséhez és pénztárcájához passzoló műsorokat. Ünnepeljük meg együtt Budapest első közparkjának 100 éves szabadtéri színházát azzal, hogy segítünk beteljesíteni a rendeltetését: a közösségépítést, a szellemi felfrissülést.

Kiemelt kép: Kern András és Hernádi Judit (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)