Június 19-én a Gellért-hegyen gasztro túraszínház keretében mutatja be legújabb darabját a Független Színház Magyarország. A Falunap egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba tekinthetnek be.

A Független Színház Magyarország az elmúlt hónapok karantén időszakában online színházi sorozattal jelentkezett hétről-hétre, hogy az otthonaikba zárt nézők se maradjanak magukra. Most, hogy a szabad téren való gyülekezés engedélyezetté vált, túraszínházra invitálják az érdeklődőket. Az előadásra egyaránt várják a társadalmi témák iránt érdeklődőket, a színház szerelmeseit, a séta és a gasztronómia rajongóit, és azokat, akik éppen gyerekükkel vagy kutyájukkal szeretnének kulturális élményben részesülni. Mottójuk: „Ha szívesen kimozdulnál a városból vidékre, de erre még sincs lehetőséged, mi helybe hozzuk a magyar falut.”

Az előadás alapjául szolgáló történetet Durst Judit évtizedes kutatása inspirálta, amely olyan arcát mutatja meg a magyar vidéknek, és a hátrányos helyzetű közösségeknek, amelyet legtöbben aligha ismerhetünk. „Előadást készítettünk azokról a tömegekről, akikről lemondott a társadalom, és akiknek nincs választási lehetőségük, ha a biztonság érzetére vágynak, csak egy. Ők a mi hőseink. Bunyós Évi, Csoki Mari, Csivava, Fütty Imre és még sokan mások bebizonyítják, hogy bármennyire kilátástalan ma a helyzetük, másnap is lesz valahogy, amiért erőfeszítéseket kell, hogy tegyenek. És megteszik.” – mondta el Balogh Rodrigó, a színdarab írója és rendezője.

A darabot roma és nem roma színészek (Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit) sokszínű társulata adja elő – éppen olyan sokszínű közösség, mint amilyenek a magyar falvak zömének lakosságát alkotják. Az előadás nyilvános főpróbáját 2020. június 18-án, 17 órakor tartják, a bemutatóra másnap, június 19-én, szintén 17 órai kezdettel kerül sor a Gellért-hegyen.

Kiemelt kép: A Falunap a Gellérthegyen szereplői (fotó: Független Színház Magyarország)