November 18-án mutatják be a Ciróka Bábszínházban a Fábián Péter által írt és rendezett Barguzin című, felnőtteknek szóló bábelőadást.

Fábián Péter mindig is szeretett vendégszövegeket, verssorokat beépíteni a darabjaiba. A Barguzinban ezt még tovább viszi: Petőfi-versekből épít verskatedrálist. Mindehhez Rozs Tamás már-már sámáni zenéje hozza transzba a játszókat és a közönséget, és a végére megteremtődik a két oldal között az az egység, ami a színház lényege.

A történet két idősíkon játszódik: az egyik 1849. július 31., a segesvári csata elvesztése, ahol – a legendák szerint – Petőfi Sándor költő és forradalmár eltűnt a csatatéren. Halálhírével egy időben azonban másféle hírek is szárnyra kapnak: országszerte suttogják, hogy a költő nem halt meg, csak elragadta a kozák medve, Szibériába hurcolták hadifogolynak. A másik idősík 2022. december 31., a helyszín Barguzin, Szibéria. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a költő nyelvét a mai napig őrző burjátföldi magyarok, Petőfi egyenes ági leszármazottai ünnepséget rendeznek. Az évforduló díszvendége Nemmer Csaba magyar régész, aki alig várja, hogy megvizsgálhassa Petőfi földi maradványait és ezzel megoldja a több mint 150 éves rejtélyt. 

Fábián Péter a Budapest Bábszínházban látható A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda után második alkalommal készít bábelőadást. Az előadás dramaturgja Gimesi Dóra, díszlettervezője Szakács Ferenc, jelmeztervezője Horváth Jenny, szcenikusa Sári Miklós, zeneszerzője Rozs Tamás. A különlegesnek ígérkező történet szereplőit Madácsi István, Darvas Emőke, Fülöp József, Krucsó Júlia Rita, Lendváczky Zoltán, Szörényi Júlia és Szekeres Máté kelti életre.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Barguzin című előadásból (Fotó: Ciróka Bábszínház)